Național Ultima oră Externe
Fotografia zilei vine din Belarus! Ambasadorii din România și alte state europene s-au dus acasă la Svetlana Alexievici pentru a împiedica arestarea sa
Fotografia zilei vine din Belarus! Ambasadorii din România și alte state europene s-au dus acasă la Svetlana Alexievici pentru a împiedica arestarea sa
09/09/2020 ⋅ 0 comentarii

Solidaritate fără precedent cu ultimul lider în libertate al opoziției din Belarus, Svetlana Alexievici. Ambasadorii din România, Lituania, Suedia, Cehia, Austria și alte state europene au mers miercuri acasă la Svetlana Alexievici, membru al Consiliului de Coordonare al opoziţiei din Belarus, pentru a preveni o eventuală arestare a acesteia, transmite presa din Lituania, citată de go4media.ro.

 Alături de diplomați, în fața blocului în care trăiește scriitoarea s-au strâns și sute de cetățeni.

Svetlana Alexievici, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, este ultimul lider al opoziției din Belarus care nu a fost arestat sau nu a plecat din țară.

Printre diplomații europeni care au mers la apartamentul Svetlanei Alexievici se numără și ambasadorul Viorel Moșanu.

Svetlana Aleksievici, laureată Nobel pentru literatură, a scris astăzi pe rețelele sociale un apel în care cerea solidaritate cu opoziția din Belarus și anunța că persoane necunoscute îi sună la ușă. 

Iată apelul integral, tradus de dramaturgul Bogdan Budeș:

”N-a mai rămas nimeni dintre prietenii mei, tovarăși de idei, din Consiliul de Coordonare. Toți sînt fie la închisoare, fie au fost izgoniți din țară. Astăzi l-au luat pe ultimul, pe Maxim Znak.

Mai întîi ne-au furat țara, acum îi răpesc pe cei mai buni dintre noi. Dar în locul celor smulși dintre noi, vor veni alții, cu sutele. Acum nu s-a ridicat un consiliu de coordonare. S-a ridicat țara. Vreau să repet ce am spus mereu. Nu am pregătit o lovitură de stat. Nu am vrut să rupem țara în două. Am vrut ca în societate să înceapă dialogul. Lukașenko spune că nu vorbește cu strada — cu sutele de mii de oameni care ies în stradă în fiecare duminică, în fiecare zi. Asta nu e strada. E poporul. Oamenii ies în stradă cu copii mici, încrezători în victorie.

Și mai vreau să mă adresez intelighenției ruse, cum i se zice după obiceiul vechi. De ce tăceți? Auzim în sprijinul nostru doar cîteva voci. De ce tăceți cînd vedeți cum e călcat în picioare un popor mic și mîndru? Sîntem, totuși, frații voștri.

Iar poporului meu vreau să-i spun că-l iubesc. Că mă mîndresc cu el.

Uite, iar îmi sună un necunoscut la ușă…”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat astăzi că ”azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive.

 

Foto: Twitter / Ann Linde - ministrul suedez de Externe

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.