Național Cultură Ultima oră
Principele Nicolae: ”Îi datorez ÎPS Părinte Pimen întâlnirea mea, de acum 28 de ani, cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu”
Principele Nicolae: ”Îi datorez ÎPS Părinte Pimen întâlnirea mea, de acum 28 de ani, cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu”
20/05/2020 ⋅ 2 comentarii

Zorii acestei zile au adus  românilor vestea că Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a trecut la cele veșnice la vârsta de 90 de ani. 

De numele ÎPS Pimen va rămâne legat pentru veșnicie momentul istoric al venirii în țară a Majestății Sale Regele Mihai, în urmă cu 28 de ani, de Sfintele Paști, după un lung și nedrept exil. Nu a venit singur, ci însoțit de Regina Ana, Principesa Elena și de nepotul Său, Nicolae, pe atunci doar un copil.

La aflarea veștii înveșnicirii celui care a făcut posibil înălțătorul moment din 1992, Principele Nicolae a transmis un emoționat mesaj în care subliniază că îi datorează Înaltpreasfinției Sale întâlnirea, de acum 28 de ani, cu poporul român și cu Regele Mihai. 

Mesajul complet: 

”Sunt profund întristat la aflarea trecerii la cele veșnice a Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Îi datorez întâlnirea mea de acum 28 de ani, de Sfintele Paști, cu poporul român și cu Regele Mihai, bunicul meu. Atunci, la Putna, am trăit înțelegerea că bunicul meu era Regele românilor. Deși mi se spusese că sunt nepotul Regelui Mihai, la Putna, apoi la București și la Curtea de Argeș, mi-am întâlnit Regele și rădăcinile. Sunt imagini pe care le voi purta cu mine toată viața. Slujba de la Mănăstirea Putna, momentul în care bunicul meu și ÎPS Pimen s-au rugat la mormântul lui Ștefan cel Mare, intrarea Regelui pe Ușile Împărătești în Altar, clipa când Regele Mihai a primit Sfânta Lumină din mâna părintelui Pimen, mulțimea care își aclama Regele venit din lungul exil. Un preot m-a îmbrăcat cu un veștmânt diaconesc și m-a dus în brațe în Altar.

Îi sunt profund recunoscător ÎPS Pimen pentru bunătatea și dragostea cu care l-a chemat, l-a primit și l-a înconjurat pe Regele Mihai, ca și pe bunica mea, Regina Ana, mama mea, Principesa Elena și pe mine.

Transmit condoleanțe Bisericii Ortodoxe Române, enoriașilor din arhiepiscopie și familiei îndoliate!

Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția celor Drepți!” – Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

23.05.2020 07:36
Adrian
Foarte frumos
22.05.2020 19:06
Simerea Ovidiu
Hristos a înviat!
Doamne ajută să implinim voia lui Dumnezeu!