Național Cultură Ultima oră
Vestea bună a toamnei! La 30 de ani de la Revoluție, ”Memorialul Durerii” revine integral la TVR
Vestea bună a toamnei! La 30 de ani de la Revoluție, ”Memorialul Durerii” revine integral la TVR
16/11/2019 ⋅ 0 comentarii

”Este cea mai bună veste a acestui an! "Memorialul Durerii" revine, integral, la TVR! În fiecare sâmbătă, de la ora 18.00, la TVR 2, un volum din istoria care nu se învaţă la şcoală!”, au fost rândurile care au dat o altfel de bucurie zilei de 12 noiembrie. A fost ziua în care doamna Lucia Hossu Longin anunța pe pagina de socializare că cel mai important documentar dedicat Eroilor, Martirilor şi Rezistenţei din perioada comunistă va fi reluat integral la TVR 2.

După ce, în același timp al celor 30 de ani trecuți de la Revoluție, ne-am putut părtăși de ”ÎNTRE CHIN ȘI AMIN”, iar mai apoi ni s-a oferit posibilitatea ca din confortul casei să putem răspunde Apelului internațional pentru condamnarea comunismului și să semnăm PETIȚIA inițiată, acum, să putem adăuga un program bine stabilit pentru fiecare sâmbătă, de la ora 18.00,  pus sub semnul ”Memorialului Durerii”, este dătător de speranță. 

Dătător de speranță pentru că doar așa putem întrezări acea zi de mâine despre care Regele Mihai spunea că nu poate exista ”fără morală, fără credință și fără memorie”. 

Este reluarea documentarului ”Memorialul Durerii” un important pas spre această ”memorie”? Categoric, DA!

La 30 de ani de la Revoluţie, TVR 2 oferă telespectatorilor români cel mai important documentar dedicat Eroilor, Martirilor şi Rezistenţei din perioada comunistă. 

"Istoria care nu se învaţă la şcoală" se întoarce acolo unde a debutat, la Televiziunea Română. Regele Mihai, Brătienii, Maniu, Coposu, Elisabeta Rizea, Ogoranu, partizanii din munţi, Tudor Greceanu, Generalii Armatei Regale, ţăranii şi ceilalţi mii de opozanţi şi luptători anticomunişti vor reveni în actualitate. Retrospectiva Memorialul Durerii, de la episodul 1 la episodul 200, e în fiecare sâmbătă, de la 18.00, la TVR 2, începând din 16 noiembrie.

Astăzi, 16 noiembrie, de la ora 18.00, Episodul 1: ”Jilava-Fortul 13” 

Închisoarea Jilava a fost locul prin care orice deţinut politic trebuia să treacă măcar o dată în timpul detenţiei. Aproape orice mutare de la un lagăr de muncă la o închisoare sau invers trecea obligatoriu prin Jilava. Tranzitul prin Fortul 13 a rămas în amintirea tuturor ca o experienţă a Infernului. Redactor Doina Teodoru Producător Alexandru Munteanu Realizator Lucia Hossu Longin.

”Într-o dimineață de martie a anului 1958, din duba cenușie a M.A.I.-ului pe care scria ”PÎINE”, fură zvârlite la poarta Jilavei trupurile a doi inși, care pînă atunci nu se văzuseră niciodată. Erau ca doi saci legați fedeleș și aruncați dintr-un vagon de marfă, ajuns cu sau fără voie la destinație. (...) închisoarea-i primea într-o celulă de beton ca un stomac flămînd, pentru care nu se punea niciodată problema digestiei. Orice ar fi fost aruncat acolo era perfect digerat și absorbit până la ultima picătură...” (Fortul 13, Convorbiri din detenție –Marcel Petrișor).

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.