Din Arad Cultură Religie Ultima oră
(FOTO) PS Emilian Crișanul: ”Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, darul lui Dumnezeu pentru Biserică”
(FOTO) PS Emilian Crișanul: ”Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, darul lui Dumnezeu pentru Biserică”
13/11/2019 ⋅ 0 comentarii

”Din gura ta ca o lumină de foc strălucind harul, lumea a luminat. Vistieriile neiubirii de argint lumii a câștigat. Înălțimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Iar prin cuvintele tale învățându-ne, Părinte Ioane Gură de Aur, roagă pe Cuvântul, Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre”.

Iubit și cinstit de creștinii ortodocși de pretutindeni, Sfântul Ioan Gură de Aur este prăznuit astăzi împreună cu mama sa, Sfânta Antuza. Mamă și fiu, împreună pentru veșnicie. Veșnicie din care Sfântul Ioan Gură de Aur ne spune că ”Mama nu este cea care naşte copii, ci cea care-i creşte bine”. Și numai raportându-ne la câteva cuvinte din Troparul Sfântului, deloc întâmplător așezat întru începutul acestor rânduri, putem intui cuprinderea acestui ”crește bine”... L-a crescut atât de bine, încât din gura lui ”ca o lumină de foc strălucind harul, lumea a luminat”. Și ce ar putea fi mai important decât a aduce lumina în întuneric? 

Tocmai de aceea, pe luminătorul a toată lumea, pe stâlpul și întărirea Bisericii, pe povățuitorul pocăinței și tămăduitorul bolnavilor, pe apărătorul și binefăcătorul celor necăjiți, pe Sfântul Ioan, trâmbița cea frumos glăsuitoare și gura cea de miere izvorâtoare, pe învățătorul nostru cel cu mintea și cuvintele de aur, îl cinstim astăzi, 13 noiembrie. 

Și cu atât mai mult se cuvenea a fi cinstit și a aprinde făcliile dragostei celei luminătoare în Cetatea Aradului, cu cât, chiar în Catedrala Arhiepiscopală ”Sfânta Treime” ne putem bucura de prezența permanentă a unei părți din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Făcliile dragostei pentru Sfântul Ioan au fost aprinse încă de aseară de credincioșii arădeni prin participarea la procesiunea cu moaștele Sfântului, iar astăzi, prin participarea la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de un sobor de preoți și diaconi condus de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului. 

În încercarea de a face cuprinderea întregii vieți și a lucrării Sfântului prăznuit astăzi într-un singur cuvânt, l-am întrebat pe Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul care ar putea fi cel mai potrivit, iar Preasfinția Sa ni l-a prezentat pe Sfântul Ioan Gură de Aur ca pe un DAR. Darul lui Dumnezeu pentru Biserică.

 ”Sărbătoarea Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur (347-407) se constituie într-o readucere aminte de viața acestui mare Părinte și contribuția lui la îmbogățirea teologică și pastoral-socială a Bisericii.

Născut din părinții Secundus și Antuza în Antiohia Siriei, crescut de mama lui rămasă văduvă de la 20 de ani, format la școlile importante ale vremii, cu studii profunde în filosofie și retorică, Sfântul Ioan Gură de Aur a studiat acasă Sfânta Scriptură și lucrările scriitorilor creștini, a cercetat Biserica și părinții monahi cu viață duhovnicească sporită.

A rămas alături de mama sa, la stăruințele acesteia, până ce a trecut la viața veșnică, iar apoi a plecat la pustie, trăind în meditație, asceză și ascultare de părinții duhovnicești. Asceza exagerată și nevoințele trupești i-au afectat trupul, îmbolnăvindu-se de stomac, suferință ce o va purta toată viața.

A fost hirotonit diacon, apoi preot, împodobind viața spirituală a Antiohiei vreme de 12 ani prin slujirea, predicile și cuvântările pline de substanță teologică a Sfintei Scripturi.

În anul 397 a fost ales și hirotonit arhiepiscop al Constantinopolului. Sfântul Ioan a fost cel mai prolific Părinte scriitor bisericesc, opera sa constând în Omilii, Opere dogmatico-polemice, Opere neoratorice și tratate, și Corespondență (240 de scrisori). Cele mai cunoscute lucrări sunt: tratat Despre Preoție, tâlcuiri la Evanghelia de la Ioan și Epistolele pauline.

Ca arhiepiscop al Constantinopolului a organizat sistematic opera de asistență socială, a construit spitale, azile, adăposturi pentru bătrâni și săraci, a luat măsuri disciplinare în rândul clerului și monahilor, a intensificat misiunea creștină în diferite regiuni ale imperiului, în Sciția, Persia și Fenicia.

Activitatea sa bogată și măsurile bisericești rânduite au provocat nemulțumiri, încât mulți dintre prieteni i-au devenit dușmani, formulând împotriva Sfântului Ioan 29 de capete de acuzare. Însăși împărăteasa Eudoxia a contribuit la înlăturarea Sfântului Ioan din slujirea de arhiepiscop, pe lângă episcopii care s-au adunat într-un sinod și l-au depus din treapta arhierească, aducându-i învinuiri false. Condamnat în secret, Sfântul Ioan a luat drumul exilului în Cucuzul Armeniei și mai departe, unde a trecut la viața veșnică în ziua de 14 septembrie a anului 407. În anul 438, ucenicul său, Proclu a adus moaștele Sfântului Ioan în Biserica „Sfinții Apostoli” din Constantinopol, iar în timpul cruciadei a IV-a (1204), moaștele sale au ajuns la Roma.

Cunoscut îndeosebi de creștini pentru Sfânta Liturghie ce îi poartă numele Sfântul Ioan Gură de Aur, cel mai mare predicator al Bisericii este iubit și cinstit de creștinii ortodocși de pretutindeni.

El reprezintă un model de slujire și jertfă pentru tot clerul Bisericii. Sfântul Ioan ne inspiră și ne ajută în slujirea liturgică, în activitățile social-filantropice, în înțelegerea Sfintei Scripturi, în păstrarea bunei rânduieli în Biserică, în comportamentul clerului și al credincioșilor.

Arhiepiscopia Aradului are bucuria ca la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad să păstreze un fragment din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. De aceea în fiecare an, la catedrală se organizează slujbe și momente spirituale închinate Sfântului Ierarh.

Să-l prețuim pe Sfântul Ioan Gură de Aur prin participarea la Sfânta Liturghie, prin citirea operei sale și prin punerea în practică a învățăturii lui. Să nu uităm că prin păstrarea Sfintei Tradiții și mărturisirea adevăratei credințe, ne putem face mulți neprieteni, dar cu dragoste și înțelepciune vom contribui și noi la sporirea bună a familiei creștin-ortodoxe”, ne-a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul. 

Binecuvântate de Sfântul Ioan Gură de Aur sunt lăcașurile de cult în care credincioșii se adună pentru a se părtăși de Liturghia alcătuită de el, însă de două ori aflate sunt binecuvântarea Sfântului, bisericile care adăpostesc părticică din Sfintele Sale Moaște, iar Catedrala ”Sfânta Treime” din Arad este una dintre ele. 

Racla cu moaștele Sfântului Ioan este deschisă și astăzi, așteptând ca fiecare în parte și toți împreună să ne bucurăm și părtășim deopotrivă de Lumina învățăturilor sale, pentru ca mai apoi să îl rugăm să mijlocească spre ”Cuvântul, Hristos Dumnezeu, să mântuiască sufletele noastre”. 

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.