La 29 septembrie 2024, este marcată Ziua Satului Românesc. Această zi marcată la nivel naţional fost instituită prin Legea nr. 44/2020 şi este sărbătorită anual în ultima zi de duminică a lunii septembrie conform textului de lege, potrivit www.cdep.ro.
Potrivit Legii 44/2020, Ziua Satului Românesc poate fi organizată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de celelalte instituţii ale statului, de persoane fizice sau juridice prin organizarea şi participarea la programe şi manifestări cu caracter social, cultural şi ştiinţific în scopul de a aprecia şi de a promova satul românesc.
La 3 aprilie 2020, preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat, prin Decretul 232, Legea privind instituirea în ultima duminică a lunii septembrie a Zilei Satului Românesc. Textul legii, adoptat de Senat la 10 februarie 2020 şi de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, la 10 martie 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 287 din 6 aprilie 2020, potrivit https://www.juridice.ro/.
În parcul etnografic naţional ''Romulus Vuia'' din Cluj-Napoca, de lângă pădurea Hoia, se desfăşoară la 29 septembrie 2024, de la ora 13.00, sărbătoarea dedicată marcării zilei satului românesc. Vizitatorii vor putea admira o expoziţie de artă plastică inspirată din lumea satului românesc realizată de elevii Liceului de Arte Vizuale ''Romulus Ladea'' din Cluj-Napoca, intrarea fiind liberă, potrivit https://actualdecluj.ro.
Pentru a marca Ziua Satului Românesc, Muzeul Naţional al Satului ''Dimitrie Gusti'' organizează, la 29 septembrie 2024, un eveniment festiv care aduce laolaltă meşteri populari, tradiţii, obiceiuri şi bunătăţi specifice satului românesc. Publicul este aşteptat să participe în intervalul orar 9:00-19:00, potrivit www.basilica.ro şi https://ziarullumina.ro, citate de Agerpres.
Foto: Moș Dumitru al Bucovinei, unul dintre patriarhii satului românesc, fotografiat de Sorin Onișor, fotograful satului românesc
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.