Dan Grecu, primul campion mondial din gimnastica românească, medaliat olimpic cu bronz la inele la Montreal 1976 și antrenorul de vocație care a condus echipa masculină de gimnastică pe toate podiumurile lumii, împlinește astăzi 74 de ani.
„Gimnastica a fost viața mea, am trăit ca sportiv pentru a câștiga și ca antrenor pentru a crea echipe. Le sunt recunoscător celor care mi-au fost alături în carieră, familiei si sportivilor pentru că au înțeles că munca bate talentul. Pentru mine, care am fost la 9 ediții de Jocuri Olimpice ca sportiv, antrenor și arbitru, pot spune că momentul acesta a adus o emoție enormă pentru că este un premiu oferit de Familia Olimpică pe care am respectat-o prin performanțe! Mulțumesc!”, a spus Dan Grecu, la sfârțitul lunii martie, când a primit Colanul de Aur din partea Comitetului Olimpic și Sortiv Român.
Născut pe 26 septembrie 1950, Dan Grecu a participat la 3 ediții de Jocuri Olimpice: Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980. A câștigat bronzul la inele la JO Montreal 1976, este primul campion mondial din istoria gimnasticii românești (Varna 1974) și primul gimnast român medaliat la europene (Berna 1975). Are în palmares 3 medalii: 1 aur – 1 argint – 1 bronz la mondiale și 2 medalii europene: 1 aur și 1 argint. Echipa României coordonată de antrenorul Dan Grecu a câștigat bronz olimpic în 2004, bronz mondial în 1995 și aur european 2002 și 2004.
Potrivit Muzeului Sportului, în 1974 este declarat cel mai bun sportiv al țării și al treilea din Balcani.
Medalia olimpică de bronz obținută la Montreal a însemnat prima medalie olimpică din istoria gimnasticii masculine românești.
După accidentul suferit (ruptură musculară) pe timpul executării exercițiului la inele, în cadrul JO din 1980 - care i-a întrerupt activitatea competițională - D. Grecu s-a dedicat muncii de antrenor. Ca urmare a activității sale de antrenor s-au evidențiat următorii gimnaști Marius Urzică, Marius Gherman, Dan Burincă, Marian Drăgulescu sau Ioan Suciu.
Succesele reputate i-au fost răsplătite prin acordarea titlurilor de Maestru al sportului (1971), Maestru emerit al sportului (1974) și de Antrenor emerit (1992).
Foto: Facebook / COSR
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.