Național Social Comunicate de Presă Ultima oră
Viorica Viscopoleanu şi Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
Viorica Viscopoleanu şi Dan Grecu au primit Colanul de Aur la 110 ani de la înfiinţarea COSR
27/03/2024 ⋅ 0 comentarii

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a aniversat  110 ani de Olimpism în România. Cu acest prilej, Viorica Viscopoleanu, campioană olimpică la săritura în lungime, și Dan Grecu, medaliat olimpic la inele și fost antrenor al lotului masculin de gimnastică, au primit Colanul de Aur.

Mișcarea Olimpică din România a aniversat azi, 27 martie 2024, 110 ani de la înființarea Comitetului Olimpic și Sportiv Român.  Evenimentul, care s-a desfășurat în Muzeul Sportului din Casa Olimpică, a fost onorat de campioni olimpici, membri ai Adunării Generale COSR și personalități ale vieții olimpice.   

În cei 110 ani de existență, Mișcarea Olimpică din România a fost constanta care a generat performanță în sportul românesc, consolidându-și rolul de a promova principiile fundamentale ale Olimpismului la nivel național. Valorile cultivate de Mișcarea Olimpică – Excelență, Prietenie, Respect - nu sunt doar deziderate teoretice. Unul dintre scopurile fundamentale ale COSR este tocmai reconstruirea societății contemporane. Onoarea, demnitatea sportivilor, spiritul de echipă și fair-play-ul, de care dau dovadă în competiții, fac din ei veritabile modele pentru societate. Sportivii români au câștigat  309 medalii olimpice: 90 de aur, 97 de argint și 122 de bronz. 

Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu a deschis evenimentul marcând contribuția fiecărui sportiv și oficial care au contribuit la succesul olimpic. 

”Noi, cei care azi conducem Mișcarea Olimpică, ne-am asumat misiunea de a consolida această poziție a organizației în societate și suntem atenți la tot ceea ce îi face pe oameni să se simtă valorizați. Puterea noastră stă în bucuria sportivilor și e alimentată de pasiunea celor care mențin aprinsă flacăra performanței. Măsurăm respectul pentru trecut prin ceea ce oferim juniorilor și tinerilor care reprezintă Team Romania în competițiile olimpice.

Prezenţa în faţa domniilor voastre îmi oferă prilejul de a-mi exprima respectul, consideraţia şi recunoştinţa faţă de această organizație şi oamenii săi, sportivi, campioni, medaliați, antrenori, oficiali, din toate generaţiile. Din 1914 și până astăzi.  Și eu sunt unul dintre  cei care am cunoscut succesul olimpic ca sportiv, campion, antrenor și oficial.  Vă spun cu mâna pe inimă că nimic nu se compară cu sentimentul apartenenței la Familia Olimpică. O familie în care succesul este rodul educației, tradiției și respectului reciproc. 

Poziția Comitetului Olimpic și Sportiv Român în Mișcarea Olimpică Internațională este unanim recunoscută și apreciată și este meritul tuturor celor care au făcut și fac parte din această organizație. Care și-au dedicat viața unui ideal. Ne mândrim cu cele 309 medalii olimpice dar în spatele lor sunt milioane de inimi care au vibrat cu emoție și pasiune la fiecare victorie. Olimpicii români au îmbogățit patrimoniul sportului  mondial și au creat identitate națională pentru țara noastră. Acum, viitorul Mișcării Olimpice Naționale depinde de acțiunile fiecăruia dintre noi. Avem această datorie de a genera încredere și de a-i ajuta pe sportivii tineri să reușească să-și împlinească visurile. Să fim realiști, să ne estimăm corect valoarea și potențialul în contextul mondial. Doar așa vom avea continuitate în performanță.   

Închei cu gândul că peste 121 de zile, la Paris, locul unde acum 100 de ani a fost câștigată prima medalie olimpică a României, încep Jocurile Olimpice. Le doresc succes tuturor celor care vor concura pentru Team Romania la competiția din Franța. Flacăra pasiunii este puterea noastră, din toată inima pentru Team Romania!” a declarat Mihai Covaliu.

Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport, participantă la 6 ediții de Jocuri și câștigătoare a 8 medalii, dintre care 5 de aur, a evocat succesul prin aparteneța la lumea olimpică și moștenirea spiritului de învingător: 

”Sunt recunoscătoare celor care ne-au lasat moștenire acest spirit si care ne-au inspirat să credem. Imi exprim respectul pentru toți cei care au pus mândria, spiritul de învingători mai presus de orice și au trasformat Mișcarea Olimpică din România într-o forță. Sportivi, antrenori, oficiali și suporteri. 110 ani de Miscare Olimpică însemană tradiție, însemană onoare și identitate națională. Cred cu tărie, ca olimpicii din sport pot inspira românii să lupte și să creadă în visul lor. Nu există nu se poate atunci când pasiunea și inima sunt puse la bătaie, când faci ce trebuie nu se poate să nu progresezi.

Lansez un mesaj către generațiile care vin, urmați-vă visul dar invățați de la noi că nu există cale ușoară spre succes. Sacrificiul însă merită trăit, vă spune un om care a fost la 6 ediții de JO si a câștigat 8 medalii, care a fost declarat cea mai bună canotoare al secolului XX. Fără sport, fără pasiune, fără muncă, fără spiritul olimpic azi nu aș fi fost Elisabeta Lipă!”.

Cele mai emoționante momente au fost cele în care COSR a conferit cea mai înaltă distincție, Colanul de Aur, Vioricăi Viscopoleanu și lui Dan Grecu. 

Mihai Covaliu alături de secretarul general COSR, George Boroi și președinta FR Atletism, Anișoara Cușmir-Stanciu i-au asezat colanul la gât atletei campioană olimpică la săritura în lungime, la Mexico City 1968. Viorica Viscopoleanu a câștigat aurul olimpic stabilind atunci, dintr-o singură încercare, un nou record mondial și olimpic (6,82 m). Ea a participat la trei ediții  de Jocuri Olimpice: Tokyo 1964, Mexico City 1968, Munchen 1972, este campioană europeană la săritura în lungime în 1970 și are în palmares 5 medalii: 1 aur, 1 argint și 3 medalii de bronz la CE sală.

”Sunt profund emoționată și vă mulțumesc pentru acest premiu.  Vreau să le urez succes celor care la vară la Paris vor concura pentru România, să lase emoțiile la poarta stadionului sau la ușa sălii. O victorie olimpică este unică și merită să lupți cu toată ființa pentru ea!” , a declarat Viorica Viscopoleanu în aplauzele  asistenței. 

Printre cei care au aplaudat-o în picioare s-au numărat membri ai familiei și elevele sale Monica Iagăr și Mirela Belu, precum și alte medaliatele olimpice din atletism, Constantina Diță, Vali Ionescu. 

Președintele COSR, Mihai Covaliu, alături de Elisabeta Lipă și Marius Urzică i-au pus la gât Colanu de Aur lui Dan Grecu. Primul campion mondial din gimnastica românească, medaliat olimpic cu bronz la inele la Montreal 1976 și antrenorul de vocație care a condus echipa masculină de gimnastică pe toate podiumurile lumii a primit cu ochii în lacrimi decorația. 

”Gimnastica a fost viața mea, am trăit ca sportiv pentru a câștiga și ca antrenor pentru a crea echipe. Le sunt recunoscător celor care mi-au fost alături în carieră, familiei si sportivilor pentru că au înțeles că munca bate talentul. Pentru mine, care am fost la 9 ediții de Jocuri Olimpice ca sportiv, antrenor și arbitru, pot spune că momentul acesta a adus o emoție enormă pentru că este un premiu oferit de Familia Olimpică pe care am respectat-o prin performanțe! Mulțumesc!”, a mulțumit celor prezenți Dan Grecu.

Dan Grecu a participat la 3 ediții de Jocuri Olimpice: Munchen 1972, Montreal 1976, Moscova 1980. A câștigat bronzul la inele la JO Montreal 1976, este primul campion mondial din istoria gimnasticii românești ( Varna 1974) și primul gimnast român medaliat la europene (Berna 1975). Are în palmares 3 medalii: 1 aur – 1 argint – 1 bronz la mondiale și 2 medalii europene: 1 aur și 1 argint. Echipa României coordonată de antrenorul Dan Grecu a câștigat bronz olimpic în 2004, bronz mondial în 1995 și aur european 2002 și 2004. 

Alături de Dan Grecu au fost azi soția sa, Elena Grecu și  patru dintre cei mai mari gimnaști ai României: Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioan Suciu si Răzvan Șelariu, antrenorul Stefan Gal, Maria Fumea din partea Federaței Române de Gimnastică,  precum și fostul președinte al FRG, Adrian Stoica și Mircea Apolzan, fost secretar general al FRG, oameni care i-au fost aproape în carieră lui Dan Grecu.  

În cadrul evenimentului Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare în Informatică a lansat NFT-ul  ”COSR 110”, o prelungire a proiectului pe care COSR îl dezvoltă cu ICI. 


Foto: Facebook / COSR

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.