Religie Ultima oră Externe
Mănăstirea Sfântul Ilarion din Fâşia Gaza, în pericol din cauza războiului dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas
Mănăstirea Sfântul Ilarion din Fâşia Gaza, în pericol din cauza războiului dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas
26/07/2024 ⋅ 0 comentarii

Mănăstirea Sfântul Ilarion din Fâşia Gaza a fost înscrisă de UNESCO pe lista patrimoniului mondial în pericol din cauza războiului dintre Israel şi organizaţia teroristă Hamas, a anunţat vineri această agenţie specializată a ONU pentru educaţie, ştiinţă şi cultură, informează AFP.

"O nouă înscriere pe Lista Patrimoniului Mondial şi pe Lista patrimoniului mondial UNESCO în pericol: Mănăstirea Sfântul Ilarion din Tell Umm el-Amer, în Palestina", a anunţat UNESCO într-un mesaj publicat pe reţeaua de socializare X. Comitetul UNESCO pentru patrimoniul mondial este reunit în această perioadă la New Delhi.

"Decizia recunoaşte în acelaşi timp valoarea universală excepţională a acestui sit şi datoria de a-l proteja de pericole iminente", a explicat UNESCO într-un comunicat.

"Ţinând cont de ameninţările iminente care planează asupra acestui patrimoniu în contextul conflictului aflat în curs de desfăşurare în Fâşia Gaza, Comitetul pentru patrimoniul mondial a recurs la procedura de urgenţă prevăzută în procedurile Convenţiei pentru patrimoniul mondial", precizează acelaşi document.

"Situate pe dunele costiere din satul Nuseirat, vestigiile mănăstirii Sfântul Ilarion din Tell Umm el-Amer reprezintă unul dintre cele mai vechi situri monahale din Orientul Mijlociu, datând din secolul al IV-lea d.Hr.", a transmis UNESCO pe site-ul său oficial.

"Prima comunitate monahală din Ţara Sfântă", înfiinţată de Sfântul Ilarion, "a permis răspândirea practicilor monahale în regiune", "ilustrând prosperitatea centrelor monastice din deşert în perioada bizantină", au adăugat specialiştii de la UNESCO.

"Cererea (a venit) din partea Palestinei", pentru care "aceasta este singura modalitate de a proteja situl de distrugere în contextul actual", a declarat Lazare Eloundou, directorul departamentului pentru patrimoniul mondial din cadrul organizaţiei.

Palestina a fost admisă ca membru cu drepturi depline în cadrul UNESCO în 2011, ceea ce a dus iniţial la suspendarea contribuţiilor financiare din partea Statelor Unite, o ţară care a părăsit apoi organizaţia în 2017 în timpul mandatului lui Donald Trump, urmată la scurt timp de Israel.

Departamentul de Stat al SUA şi-a justificat la acea vreme decizia invocând "prejudecăţile anti-israeliene persistente" ale UNESCO.

În iunie 2023, Washingtonul a depus o cerere oficială de reintegrare în UNESCO, în timpul mandatului preşedintelui Joe Biden. Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a fost prezentă în iulie 2023 la ceremonia care a marcat revenirea Statelor Unite în cadrul instituţiei.

Israelul nu a revenit deocamdată în UNESCO. AGERPRES

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.