Profesorul și Veteranul de război Nicolae Streian, supraviețuitor al luptei de la Păuliș, care la începutul anului a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani, a primit Emblema de Onoare a Armatei Române.
Distincția i-a fost conferită de către ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, cu ocazia Zilei Eroilor, și i-a fost înmânată de col. dr. Virgil Nicu Florescu, comandantul Brigăzii 18 Cercetare Supraveghere ,,Decebal” din Timișoara, la domiciliul său din Lugoj. La eveniment a participat și preotul militar al Batalionului 691 Artilerie Antitanc „General Ion Dragalina” din Lugoj, Emanuel Gafița.
Nicolae-Pavel Streian s-a născut pe 4 ianuarie 1924 în Gladna-Română, comuna Fârdea. Este absolvent al Academiei Teologice din Caransebeș și al Facultății de Matematică – Fizică a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Timp de 35 de ani, a predat matematica la instituții de prestigiu din Lugoj, precum Liceul „Coriolan Brediceanu”, Liceul „Iulia Hașdeu” și Școala Numărul 2.
Activitatea sa a fost completată de implicarea în diverse organizații culturale și educative, inclusiv Corul Ion Vidu și Corul Cadrelor Didactice. A fost membru al Cercului Pedagogic al Profesorilor de Matematică și al Societății de Științe Istorice. Este membru al Asociației Naționale a Veteranilor de Război și al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Nicolae Streian este veteran de război, participant la luptele de la Păuliș, din anul 1944, fiind decorat, în anul 1995, de către președintele României, Emil Constantinescu, cu medalia „Crucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
La 21 octombrie 2021, Nicolae Streian a fost distins și cu titlul de „Cetățean de Onoare al municipiului Lugoj”, pentru serviciile militare aduse statului român în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” și „pentru prodigioasa activitate didactică desfășurată în municipiul Lugoj în decurs de 35 de ani”.
De asemenea, a fost distins cu titlurile de ,,Cetățean de Onoare al comunei Fârdea”, ,,Cetățean de onoare al satului natal Gladna Română” și ,,Cetățean de Onoare al localității Păuliș”, fiind și primul cetățean care a primit ,,Cheia Orașului Lugoj”, pentru întreaga activitate în slujba comunității lugojene.
Foto: Mitropolia Banatului
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.