Național Din Arad Învățământ Ultima oră
El este Radu Oprescu, dansatorul arădean cu cea mai mare medie la BAC din Colegiul Național ”Elena Ghiba-Birta”
El este Radu Oprescu, dansatorul arădean cu cea mai mare medie la BAC din Colegiul Național ”Elena Ghiba-Birta”
09/07/2024 ⋅ 1 comentarii

”Ei, copiii din ziua de azi...”, cu siguranță vă sună cunoscut acest of al vremurilor. Îl auzim adesea în discuții private, la colț de stradă (acolo unde oamenii încă se mai opresc la o vorbă), la o cafea, sau îl vedem scris în postări cu iz de mustrare în online-ul nostru cel de toate zilele. Justificat în unele cazuri particulare, deloc, însă, ca generalizare. Pentru că dincolo de burtierele prea generoase ale televiziunilor, care rulează la nesfârșit cazurile particulare, menite parcă să justifice of-ul, ”copiii din ziua de azi” ne pot fi cu ușurință nouă, adulților, și modele de responsabilitate, seriozitate, determinare, inteligență și implicare.

Și am ales pentru astăzi să vi-l aducem înaintea inimilor pe unul dintre ”copiii din ziua de azi”, tânărul Radu Adrian Oprescu și totodată elevul cu cea mai mare medie obținută la examenul de Bacalaureat, la Colegiul arădean ”Elena Ghiba-Birta”.

Un obișnuit al podiumurilor de dans sportiv, se pare că lui Radu nu i-a fost deloc greu să urce și pe prima treaptă a podiumului în colegiul său. Absolvent, așadar, al Colegiului Național "Elena Ghiba-Birta" Arad, specializarea Filologie, Radu a așezat cu determinare în dreptul probelor de Istorie, Logică și Limba română niște note cu care are de ce să se mândrească: 10, 10, 9.50. Media: 9,83. Să se mândrească el, părinții, dascălii și, de ce nu, cetatea. 

„Nu mai aveam nevoie de nici o confirmare, pentru că știam dintotdeauna că ești de nota 10 și nu doar la învățătură, la tot. Cu siguranță îl știți pe Radu, este dansatorul și instructorul nostru, un model de pasiune, devotament și seriozitate, cel mai iubit de către toți copilașii și mai nou cel care a obținut nota 10 la examenul de Bacalaureat, și nu doar o dată, ci de două ori, rezultate lui arătând astfel: 10, 10, 9,50. Pe lângă aceste note remarcabile, ne bucură faptul că ești fericit și împlinit, iar asta se întâmplă atunci când iubești ceea ce faci și faci exact așa cum vrei și cum ți-ai dorit de multă vreme. Copiii nu învăță? Greșit, copiii învață, dar trebuie să aibă modele care să îi motiveze și care să îi susțină, să le fie alături mereu.

Radu, suntem extrem de mândri de tine, de reușita de la BAC și ne bucurăm să avem în echipa noastră un OM atât de valoros ca și tine, un model demn de urmat ca sportiv dar mai ales ca și persoană.”, i-a transmis președintele Dum Dance Team Arad, Andrei Claudiu Dumitrașcu.

Frumosul drum de la ”nu vreau” la performanță

Deloc întâmplător am menționat chiar în titlu că nu este ”doar” elevul cu cea mai mare notă la BAC de la Ghiba, ci și dansator arădean. Nu unul oarecare, ci un obișnuit al podiumurilor, așa cum și mai sus am menționat, unul premiat, împreună cu partenera sa de de dans, de Casa Regală a României, iar acum și instructor la Clubul Dum Dance Team în care a învățat primii pași de dans. A crescut, din toate punctele de vedere, odată cu școala de dans. 

„Radu a început dansul cu "nu vreau" și cu greu a intrat în sală, iar acum nu îl mai putem scoate din sala de dans, fiind acolo zilnic antrenându-se și inspirându-le pasiunea si frumusețea dansului și celor mai mici, care-l îndrăgesc la maxim. El este unul dintre puținii copii cu care a început această minunată poveste...a clubului Dum Dance Team!”, a mai spus Andrei Claudiu Dumitrașcu.

Iubit de copiii cărora le inițiază pașii în frumoasa aventură a dansului? Puțin spus! Am văzut pe pagina de Facebook a clubului un filmuleț emoționant din data de 4 iulie, ziua în care Radu terminase ultima probă a examenului de Bacalaureat. Îmbrățișat cu căldura și bucuria de care doar pruncii sunt capabili, Radu a primit de la ei un tablou, pregătit cu mânuțele lor, pe care stătea scris încă din acea zi: ”BAC 2024 – RADU NOTA 10”. Dragostea copiilor, așa cum mereu cu convingere am spus, este cea mai frumoasă carte de vizită a unui om. Copiii simt, simt bine sufletul, iar atunci când este nevoie se transformă și în proorocii de serviciu pentru cei dragi, așa cum au făcut în privința notei lui Radu la BAC. 

Copiii au nevoie de repere. Iar în Radu Oprescu au regăsit educația, cei șapte ani de acasă, hărnicia, disponibilitatea în a ajuta, perspicacitatea de a găsi soluții la orice problemă și valori morale foarte sănătoase (nu spunem noi, spun cei care îi cunosc întregul parcurs). Le-au regăsit și le-au îmbrățișat, îmbrățișându-l pe el!

Aflat în pregătire pentru examenul de Bacalaureat (”febra Bac-ului”, cum se spune), am putea lesne crede că pe o anumită perioadă de timp a întrerupt antrenamentele. Nimic mai greșit! A reușit, pentru că, da, și (sau mai ales!) ”copiii din ziua de azi” reușesc, să facă din antrenamente și școală prioritatea 0. A reușit cu brio, iar ”bonus”, în timpul liber, s-a implicat trup și suflet în organizarea Școlii de vară Dum Dance Team.

„Cu siguranță, putem spune că în cadrul clubului nostru, nenumărate sunt exemplele în care copiii care au menținut sau intensificat antrenamentele în perioada examenelor, au avut rezultate mai bune, decât ceilalți, iar Radu devine acum cap de listă... De ce? 

Pentru că în această perioadă, s-a antrenat mai mult ca niciodată, a fost prezent în sală, lucrând individual tot ceea ce i se preda, mai mult decât atât, asista la toate antrenamentele celor mici, a participat în mai multe camp-uri și chiar în săptămână premergătoare examenului a participat într-un cantonament internațional unde a avut antrenamente de dimineața până seara. Aaaa, pe lângă toate acestea s-a implicat și in cel mai nou proiect educațional al clubului nostru: Școala de vara Dum Dance Team.

Copiii nu învăță ? Greșit, copiii învață, dar trebuie să aibă modele care să îi motiveze și care să îi susțină, să le fie alături mereu.”, a mai spus domnul Dumitrașcu. 

 Mai sunt trei minute (la momentul redactării acestui articol) până la terminarea antrenamentului din această dimineață, moment după care ne-a promis că va veni la „microfon” 😊 .

A venit și ne-a spus așa:

„Examenul de bacalaureat a reprezentat pentru mine o etapă foarte importantă. O perioadă accelerată în care trebuia să îmbin perfect și pasinunea mea pentru dans și dorința de a obține o notă foarte mare la acest examen. Sunt foarte încântat să vă anunț că acest obiectiv a fost și atins! 

Cele trei probe pe care le-am susținut nu au fost deloc grele, nu am întâmpinat probleme și m-am descurcat destul de bine. Acest examen nu reprezenta pentru mine o piedică în practicarea pasiunii mele și nici în organizarea unui nou proiect al clubului meu de dans, Școala de Vară Dum Dance Team.

Rezultatele le-am primit în mod neașteptat. Eram chiar la școala de vară și organizam o activitate în limba engleză cu copiii de aici. Telefonul era departe, deoarece în timpul petrecut în preajma lor doresc să mă implic total. După terminarea programului, am observat apeluri primite și nu am putut decât să mă bucur. Am fost felicitat atât membrii familiei, de copiii de la școala de vară Dum Dance Team, cât și de toate persoanele apropiate care au avut un impact semnificativ în dezvoltarea mea.

Doresc în mod special să le mulțumesc profesorilor Cristina Kuschausen, Dana Sava, Cristian Bocancea, care m-au ghidat spre acest rezultat frumos. Pe lângă implicarea lor, un aport notabil revine mamei, tatălui și a antrenorului de dans, Andrei Claudiu Dumitrașcu. Acestea au fost persoanele care mereu m-au încurajat și au crezut în mine.

În viitor, îmi doresc să ajung pe cele mai prestigioase scene de dans și să am rezultate remarcabile în cariera de dansator. Pe lângă asta, vreau să mă implic activ în educația generațiilor viitoare de copii, influențându-i pozitiv și inspirându-i să își urmeze pasiunile. Intenționez să îmi dezvolt abilitățile pedagogice pentru a putea fi un mentor și un model de urmat pentru generația ce vine.”

El este Radu Oprescu. Dansatorul arădean cu cea mai mare medie la BAC din Colegiul Național ”Elena Ghiba-Birta”, care poartă cu el bucuria acestei reușite, poartă cartea de vizită pe care copiii i-au așezat-o la inimă într-o zi de 4 iulie de an 2024, poartă un zâmbet și un licăr în ochi prin care ne spune tuturor, indiferent de vârstă: SE POATE!

Să nu uităm... peste doar o lună, Radu Adrian Oprescu va împlini 19 ani!

La mulți ani, Radu!


Foto: arhiva personală Radu Oprescu / Școala de dans Dum Dance Team Arad

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

09.07.2024 12:36
Larisa Horgos
"Radu, nota 10!"
Felicitari si mult succes in viata!