Național Cultură Ultima oră
Expoziţia ”Alexandru Ioan Cuza 150” poate fi vizitată timp de 3 luni la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea
Expoziţia ”Alexandru Ioan Cuza 150” poate fi vizitată timp de 3 luni la Muzeul Ţării Crişurilor Oradea
07/07/2024 ⋅ 0 comentarii

Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) Oradea va găzdui timp de trei luni, în perioada 12 iulie - 27 octombrie, expoziţia "Alexandru Ioan Cuza 150", pentru a aduce pentru prima oară în faţa publicului orădean exponate de mare valoare, unele dintre ele fiind încadrate la categoria Tezaur, din patrimoniul mai multor muzee.

Potrivit comunicatului MTC, vernisajul va avea loc în data de 12 iulie a.c., ora 17, în sala de expoziţii temporare a Secţiei de Artă de la parter (str. Armatei Române nr. 1/A).

Alături de curatorul expoziţiei, Roxana Pătraşcu, muzeograf la Muzeul Naţional de Istorie a României, vor lua cuvântul managerul MTC, prof. univ. dr. Gabriel Moisa, directorul Muzeului Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, conf. univ. dr. Neculai Bolohan şi muzeografa dr. Brânduşa Munteanu, de la Muzeul Unirii din cadrul Complexului Naţional Muzeal Moldova din Iaşi.

Şefa Secţiei de Istorie a MTC, muzeografa Florina Ciure, a precizat, pentru Agerpres, că Oradea este a patra destinaţie din ţară, după Iaşi, Bucureşti şi Suceava, care organizează această expoziţie dedicată domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inaugurată în 2023, la împlinirea a 150 de ani de la trecerea lui în eternitate.

"Alexandru Ioan Cuza, cel care avea să înscrie o pagină de mare însemnătate în istoria României, a fost primul domnitor al Principatelor Unite (1859-1862) şi al statului naţional România (1862-1866), sub domnia sa punându-se bazele dezvoltării moderne a naţiunii române din punct de vedere economic, social, politic şi cultural", se arată în comunicat.

La realizarea expoziţiei au contribuit cu exponate de mare valoare mai multe muzee: Muzeul Naţional de Istorie a României, Complexul Muzeal Naţional Moldova Iaşi - Muzeul Unirii, Complexul Muzeal Naţional Neamţ, Muzeul Militar Naţional "Regele Ferdinand I", Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul "Vasile Pârvan" (Bârlad), Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui, Muzeul Universităţii "Alexandru I. Cuza" Iaşi şi Muzeul Naţional al Bucovinei (Suceava). La expoziţie a contribuit şi Daniel Cosmin Obreja, cu obiecte din colecţia proprie.

Printre exponatele care vor putea fi admirate se regăsesc: tunica de ofiţer de lăncieri care a aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare a domnitorului dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, bicornul original al lui Alexandru Ioan Cuza.

Vor fi expuse obiecte personale ce au aparţinut lui Alexandru Ioan Cuza - ceasuri, bijuterii, tabachere, servieta, un tac de billiard, brelocul din aur cu tipar sigilar din 1862 şi doamnei Elena Cuza - scrisori, sigilii, fotografii, bijuterii şi o lampă.

Expoziţia mai cuprinde decoraţii româneşti şi străine, fotografii, litografii şi picturi, cărţi poştale, tipărituri, portrete ale Elenei Cuza, piese de mobilier, printre care un fotoliu care a aparţinut domnitorului, documente legate de marile reforme ale lui Cuza, cum ar fi Circulara despre Legea Rurală, Mihail Kogălniceanu, 1864, sau Ştampila Universităţii din Iaşi, 1860.

În vitrine se vor mai vedea şi mărturii legate de moartea lui Cuza, cum ar fi tricolorul îndoliat folosit la înmormântare, o broşură cuprinzând programul ceremoniei de la înmormântarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, sau de posteritatea acestuia (medalii, cărţi). 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.