Național Cultură Ultima oră Externe
Albania, în doliu după moartea scriitorului Ismail Kadare - "cel mai mare monument al culturii albaneze"
Albania, în doliu după moartea scriitorului Ismail Kadare - "cel mai mare monument al culturii albaneze"
02/07/2024 ⋅ 0 comentarii

Albania va fi marţi şi miercuri în doliu după moartea scriitorului Ismail Kadare, un gigant al literaturii care a încetat din viaţă luni şi care şi-a folosit peniţa drept armă împotriva dictaturilor. O "voce monumentală" care se stinge, dar care lasă în urmă o operă puternică şi liberă, transmite AFP, citată de Agerpres.

Toate drapelele vor fi coborâte în bernă pe 2 şi 3 iulie, a anunţat premierul Albaniei, Edi Rama. Miercuri dimineaţă va marca momentul omagiului naţional adus eroului literelor albaneze, cu ceremonii la operă. Între timp, radioul şi televiziunea publice vor difuza marşuri funebre.

Ismail Kadare "este acum pe piedestalul eternităţii", declarase anterior Rama, în omagiul său adus "celui mai mare monument al culturii albaneze".

"Îi mulţumesc pentru plăcerea extraordinară (pe care ne-a oferit-o) de a călători într-o lume a evenimentelor, a personajelor, a emoţiilor, pe care a adus-o la viaţă cu uşurinţa unui magician. Şi pentru amărăciunea pe care a provocat-o în rândul mediocrilor şi a celor geloşi pe succesul său răsunător", a adăugat premierul, repetând mesajul publicat cu ocazia zilei de naştere a lui Kadare, care s-a stins din viaţă fără să fi primit Premiul Nobel pentru Literatură, la care s-a numărat adesea printre favoriţi.

Scriitorul albanez Ismail Kadare a încetat din viaţă luni dimineaţă, la vârstă de 88 de ani, în urma unui atac de cord.


Publicat în zeci de limbi, Ismail Kadare a cunoscut succesul în anii '70 şi a plasat Albania pe harta literară mondială.

"Este autorul care a redimensionat literatura şi întreaga societate albaneză, graţie operelor sale publicate în mijlocul tenebrelor, dar şi ulterior. Însă, deşi a părăsit această lume, misiunea sa nu se opreşte" aici, a explicat Persida Asllani, şefa catedrei de literatură de la Universitatea din Tirana.

Reacţionând la vestea decesului lui Ismail Kadare, prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a salutat un autor care "din întunericul dictaturii" a ştiut să fie "sclipirea creativităţii, a libertăţii, a geniului. A fost obligat, ca mulţi dintre compatrioţii săi, să trăiască sub jugul constrângerilor politice şi artistice. Totuşi, ştia să găsească o modalitate de a lumina, de a pune întrebări şi de a râde", a adăugat premierul.

Preşedintele kosovar Vjosa Osmani a deplâns "pierderea unei voci monumentale, a unei comori care apare o dată la o generaţie".

"Monument al literaturii mondiale, prietenul meu Ismail Kadare ne-a părăsit. Operele sale erau imnuri solare aduse libertăţii şi manifeste implacabile împotriva tuturor formelor de totalitarism", a salutat pe reţeaua socială X Jack Lang, fost ministru al Culturii în Franţa, unde scriitorul a trăit multă vreme.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.