Duminica întâi după Rusalii este dedicată tuturor Sfinților, începând de la ucenicii Mântuitorului și ajungând la sfinții din zilele noastre care, împreună, sunt mijlocitori către Părintele Ceresc pentru noi, oamenii.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a răspuns invitației obștii Schitului cu hramul Sfinților Apostoli Petru și Pavel din localitatea Moneasa.
Așezată într-un loc pitoresc, la poalele Munților Codru Moma, Moneasa este și o stațiune balneoclimaterică de interes național și cu o istorie și o tradiție de renume.
Schitul Moneasa cu hramul menționat anterior are o frumoasă biserică din lemn de brad începută în anul 2009 și finalizată în 2011, prin ajutorul și osteneala unor oameni de bună credință.
Fiind deci sub pecetea sărbătorii de ieri (a Sfinților Apostoli Petru și Pavel n.r.), Ierarhul a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în altarul de vară al schitului, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care a făcut parte și Părintele Beni Ioja, Protopopul Sebișului.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre ,,Soborul apostolic” (în baza citirilor scripturistice: Evrei 11și12; Matei 10 și 19), adică sărbătorirea întregii adunări apostolice – a celor 12 și a celor 70 – având în vedere și coincidența cu prima Duminică după Rusalii sau a Tuturor Sfinților, referindu-se la mărturia creștină în lume în vederea mântuirii tuturor credincioșilor, credința și faptele bune, urmarea lui Hristos, aducând în istoria bisericească cerul pe pământ, cum mărturisește și imnografia zilei. Totodată, Chiriarhul a evidențiat, pe de-o parte, rolul Sfinților în viața noastră, ca mijlocitori între Dumnezeu și om, iar, pe de cealaltă parte, chemarea martirică la care au răspuns cei doi mari piloni ai creștinătății, Sfântul Apostol Petru și Sfântul Apostol Pavel.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Serafim Hodea, administratorul Schitului, a adresat un cuvânt de mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop pentru răspunsul afirmativ la invitația adresată și pentru că, aproape an de an, poposește aici și este alături de credincioșii și pelerinii care calcă pragul bisericii.
Totodată, sărbătoarea de la Schitul Moneasa s-a încheiat cu o agapă comună, prin care cei prezenți au simțit harul lui Dumnezeu revărsat peste credincioșii Săi și peste întreaga lor viață.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.