Național Ultima oră
Veteranul de război Octavian Leru, sărbătorit la 103 ani
Veteranul de război Octavian Leru, sărbătorit la 103 ani
28/06/2024 ⋅ 1 comentarii

Veteranul de război Octavian Leru a împlinit 103 ani, iar reprezentanții Departamentului pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului mărturisesc, într-o postare pe Facebook, că  au așteptat cu drag să-l primească din nou pe veteranul de război, general (rtr.) Octavian Leru, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pentru a-i onora curajul și devotamentul. 

„Distinsul general în retragere ne-a împărtășit povești de pe front și ne-a inspirat cu dragostea sa pentru țară”, au spus aceștia.

Domnul general (rtr.) Leru Octavian s-a născut la Bacău.

 Copil de ofițer, i-a urmat tatălui în cariera militară și a absolvit Școala Militară de Ofițeri de Artilerie de la Pitești, în iulie 1943, în plin război. A luptat pe ambele pe fronturi, în Est și în Vest. Finalul conflagrației l-a găsit în Cehoslovacia, în apropiere de Praga. „Pentru nimic în lume nu renunț” – a fost deviza ofițerului în acei ani tulburi.

La ceva timp după război, a absolvit cursurile Facultății de Construcții în București și a avut o carieră deosebită în proiectarea clădirilor militare și civile, în construirea patrimoniului național, cum ar fi: hotelurile Mara din Baia Mare și Yalta din Mamaia, Farul din Constanța, complexul Cotroceni, magazinul Unirea și multe alte construcții de pe Valea Jiului. 

Pentru generația de astăzi, veteranul are câteva sfaturi:

„Sunt un fost ofițer care și-a făcut datoria, și-a iubit țara, dovadă fiind faptele și lucrurile pe care le-am executat în timpul războiului. Îmi plac cinstea, corectitudinea și, în special, fiind militar, iubirea de țară. Ca orice om de vârsta mea, nu doresc altceva decât sănătate și prosperitate pentru cei care mă urmează. În viață e bine să faci ce îți place. Să înveți și iar să înveți!”, a spus distinsul veteran. 

„La mulți ani, domnule general! Să fiți sănătos și să aveți zile liniștite alături de cei dragi!”, i-au transmis reprezentanții Departamentului. 


Foto: Departamentul pentru relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

29.06.2024 12:40
Larisa Horgos
La multi ani cu sanatate!