Doi pompieri arădeni, Lt. Tarța Adrian și Plt. maj. Bozsitz Claudiu, au participat la Concursul național ”Scări pe Toaca”, desfășurat în perioada 19-21 iunie și organizat în Masivul Ceahlău de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ, sub coordonarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
„Colegii noștri s-au remarcat la concursul "Scări pe Toaca" prin determinare și curaj.
Concursul a constat în parcurgerea a 5,6 km cu 1000 m diferență de nivel și 519 trepte până la Vârful Toaca, la o altitudine de 1904 m.
Lt. Tarța Adrian și Plt. maj. Bozsitz Claudiu au arătat o voință extraordinară și au demonstrat că succesul nu se măsoară doar în medalii, ci și în curajul de a încerca și de a-și depăși limitele.
Fiecare pas înainte în această competiție a fost o dovadă a forței lor interioare și a hotărârii de a nu renunța.
Suntem mândri de voi, ne inspirați și ne motivați prin exemplul vostru. Vă transmitem întreaga noastră apreciere pentru finalizarea cu succes a ambelor probe.”, au transmis reprezentanții ISU Arad.
La concurs s-au înscris 135 de pompieri din IGSU și 27 inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă.
Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență Neamț a transmis modul în care a fost finalizat concursul național din masivul Ceahlău: ”În perioada 19 -21 iunie s-a desfășurat a doua ediție a concursului național “Scări pe Toaca”, la care s-au înscris 135 de pompieri din IGSU și 27 inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă (AB, AG, AR, BC, BH, BN, BT, BV, B-IF, BZ, CS, CJ, CT, CV, DB, GL, GJ, HR, HD, IS, MM, NT, PH, SB, SV, TL și VN).
La linia de start s-au prezentat 110 concurenți, dintre care 4 au fost fete.
Concurenţii, conform regulamentului, au avut de parcurs două probe:
Cursa Panaghia care a constat în parcurgerea traseului Stațiunea Durau – Cabana Fântânele – Cușma Dorobanțului – Stânca Panaghiei – Cabana Meteo cu o lungime de aproximativ 7 km și diferența de nivel de aproximativ 1100 m. Concurenții au participat echipați în echipament sportiv cu încălțăminte adecvată tip trail-running, rucsac pentru transportul echipamentului individual capacitate 60 – 80 litri, necesar parcurgerii celei de-a 2-a probe din concurs (costumul de protecție pentru pompieri, bocanci unici, cască de protecție pentru intervenție la incendii cu vizor, mănuși de protecție pentru intervenție).
Scări pe Toaca a constat într-o singură urcare pe scara care asigură accesul către Vârful Toaca, care este compusă din 519 trepte, cu o înclinație de aproximativ 70 grade, pe o diferență de altitudine de aproximativ 100 metri. La această probă, concurenții au participat echipați în costumul de protecție pentru pompieri (NOMEX), bocanci unici, cască de protecție pentru intervenție la incendii cu vizor, mănuși de protecție pentru intervenție, aparat de respirat cu aer comprimat și butelie de aer (goală).
După parcurgerea celor două probe, clasamentul a fost următorul:
Și în acest an s-au înscris femei, patru la număr. Fetele care au participat la competiție sunt din inspectoratele pentru situații de urgență din Bistrița Năsăud, Cluj și Sibiu. Toate au terminat cu bine cele două probe, demonstrând că pregătirea este importantă în această meserie, indiferent dacă ești față sau băiat.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.