Național Religie Ultima oră
Biserica face astăzi slujbe de pomenire pentru cei dragi ai noștri trecuți la cele veșnice
Biserica face astăzi slujbe de pomenire pentru cei dragi ai noștri trecuți la cele veșnice
22/06/2024 ⋅ 0 comentarii

Astăzi, 22 iunie, în sâmbăta de dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt, Biserica noastră face pomenirea moșilor și strămoșilor trecuți în viața de dincolo și pe care îi numește "adormiți".

 Două sunt sâmbetele, din parcursul anului bisericesc, rânduite a se face pomenirea generală a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne, cunoscută ca ”Moșii de iarnă”, și sâmbăta de dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt, cunoscută ca ”Moșii de vară”.

”Cei adormiți ştiu ce facem pentru ei şi simt când îi pomenim cu dragoste, punem lumânări şi flori pe mormânt şi sărutăm sfânta cruce de cu nădejdea învierii celei de obşte. Lumânările pe care le aprindem pe morminte sunt lumânările credinței și ale nădejdii creștine că sufletul omului este nemuritor, iar trupul său va învia la cea de a doua venire a Domnului nostru Iisus Hristos” – Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Un gând liniștitor, menit a așterne alinare acolo unde inimile și sufletele sunt încă zbuciumate de despărțirea de cineva drag, cu atât mai mult cu cât ea s-ar fi petrecut în mod cu totul neașteptat. Despărțirile dor, indiferent că e vorba de părinți, frați, surori sau prieteni buni. Tocmai de aceea, zilele de pomenire sunt atât de importante și pline de o aparte încărcătură sufletească.

Sunt zilele în care distanțele dintre pământ și cer, cer și pământ se măsoară în rugăciuni, mireasmă de tămâie și lumini de lumânări. 

Sunt zilele în care dorul îmbracă haina rânduielii de pomenire  și așează pansamente pe suflete și lumânări și flori pe morminte. 

 Sunt zilele în care dorul, dragul și grija bat cu toiagul rugăciunii la Poarta Cerului, ducând șoptit celor dragi vestea neuitării. 

RUGĂCIUNE PENTRU CEI ADORMIȚI

”Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta credință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gândul le-au săvârșit, și-i așează pe ei, Doamne, în locuri luminoase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată durerea, întristarea și suspinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac. 

Dăruiește-le lor și nouă Împărăția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veșnice și desfătarea vieții Tale celei nesfârșite și fericite. 

Că Tu ești învierea și odihna adormiților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin. 

Cu sfinții odihnește, Hristoase, sufletele adormiților robilor Tăi, unde nu este durere, nici întristare, nici suspin, ci viață fără de sfârșit!”

Dumnezeu să îi odihnească în pace pe toți cei dragi ai noștri!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.