Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Mâsca, Protopopiatul Lipova, Arad, a împlinit 300 de ani de când stă de strajă comunității, de când este martora bucuriilor, necazurilor și dorurilor generațiilor de credincioși care i-au trecut pragul sau pur și simplu au trecut pe lângă ea.
Cu prilejul împlinirii celor trei secole de existență, în comunitate a fost organizat evenimentul cultural-spiritual „MÂSCA LA 300 DE ANI SUB LUMINA CREDINȚEI ORTODOXE”.
Cum era firesc, în prima parte a Duminicii a VII-a după Paști, credincioșii de toate vârstele, fii ai satului, oficialitățile locale și județene și cadrele universitare prezente au participat la Sfânta Liturghie Arhierească săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. Sfânta Liturghie a fost urmată de sfințirea Căminului cultural din Mâsca, proaspăt renovat, și de o agapă creștină.
În partea a doua a evenimentului, Sărbătoarea Bisericii aflate la 300 de ani de existență (1724-2024), s-a încheiat cu un spectacol folcloric și dansuri populare, desfășurat în fața noului teren de sport și loc de joacă, ce a fost inaugurat și sfințit în ziua precedentă.
Istoricul Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mâsca, prezentat pe site-ul Arhiepiscopiei:
„In interiorul proscomidierului am aflat o hartie pe care au fost scrise urmatoarele: „S’a sfintit aceasta S. Biserica in zilele imparatului si Regelui Francisc al II-lea Sperat: Rom: Regele Ungariei marele Principe al Ardealului si intru numele Adormirei Nascatoarei de Dumnezeu, prin Prea S. D. Episcop Pavel Avracumovici Episcopul Aradului a Halmagiului Enopoliei si Oradiei Mari, in Comarescul sat Musca la 6 Iulie anul de la Cristos 1797. Scrisa a 2 ora prin Pilca Vasile inveti. Aprilie 1835 si a 3-a ora s’a descris prin Georgiu Popescu paroh in Musca la 20 Decembrie 1884” Dupa niste notite aflate intr’o cutie in globul crucii de pe turnul Sf. Biserici – care si de prezent se afla acolo – de la zidire Biserica s’a mai renovat la anii 1869, 1887 si 1906.
In anii urmatori s-au facut lucrari de intretinere importante la Biserica, iar in anul 1962 s-a obtinut aprobarea din partea Directiei Monumentelor Istorice, ca sa inceapa lucrarile la Sf. Biserica, lucrari care s-au si efectuat in cursul acestui an, de catre Bernadi Andrei si cu contributia voluntara a credinciosilor.
Pe data de 4 sept 1983 a avut loc slujba de sfintirea a bisericii, in urma lucrarilor de pictare in fresca si a reparatiilor generale la peretii exteriori si a turnului bisericii. Sfintirea s-a facut de P.S. Episcop Gherasim Cucosel din incredintarea P.S. Episcop Visarion V. Astileanu episcopul Aradului.
In cursul zilei de sambata, 3 oct 1998, cu ocazia „Intalnirii cu fii satului”, P.S. Episcop Timotei, in cadrul Vecerniei, a binecuvantat lucrarile executate la casa parohiala si la biserica in cursul anului 1995 si care, din lipsa de timp, n-au fost binecuvantate in 1995.
Au fost prezenti preotii din jur, organele de stat locale si cei veniti la Mâsca cu aceasta ocazie.
La începutul lunii decembrie a anului 2012 a fost sfinţită biserica de către ÎPS Timotei al Aradului, care a binecuvântat lucrările de reparaţii exterioare la sfântul locaş. De asemenea, şi pictura bisericii, care a fost recondiţionată de pictorul Artimon Cornel. În anul 2014, odată cu venirea noului preot paroh Radeş Mihai – Dorel, s-a renovat în totalitate interiorul casei parohiale.”
Foto: Glasul Cetății / Valentin Bot / Arhiepiscopia Aradului
Colaj foto: Glasul Cetății
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.