Național Din Arad Social Ultima oră
15 iunie - Ziua mondială a conştientizării abuzului faţă de vârstnici
15 iunie - Ziua mondială a conştientizării abuzului faţă de vârstnici
15/06/2024 ⋅ 0 comentarii

Ziua mondială de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici este marcată, anual, la 15 iunie. A fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia 66/127, din 19 decembrie 2011, conform www.un.org.

Pentru ediţia de anul acesta, ONU ne propune să reflectăm la situaţia persoanelor vârstnice aflate în situaţii limită. "Urgenţe precum dezastrele naturale, pandemiile sau conflictele afectează disproporţionat de mult persoanele în vârstă. Este crucial să avem pregătite planuri de intervenţie care să ia în considerare nevoile speciale ale acestei categorii, care întâmpină dificultăţi locomotorii, probleme cronice de sănătate şi izolare socială. Aceşti factori pot reprezenta obstacole în calea accesului la ajutor, evacuare sau asistenţă medicală promptă. Mai mult, stresul şi haosul specifice situaţiilor de urgenţă cresc riscul de abuz asupra vârstnicilor, de natură fizică, emoţională, financiară sau, pur şi simplu, neglijenţă", se arată pe www.un.org.

Drept urmare, ONU apelează la guverne, organizaţii de binefacere şi comunităţi locale să acorde o atenţie sporită situaţiei celor în vârstă în timpul crizelor. Educarea şi pregătirea pentru situaţiile de urgenţă trebuie să constituie priorităţi atât pentru autorităţile implicate, cât şi pentru publicul larg.

În ziua de 14 iunie 2024, la sediul ONU din New York este programată o conferinţă dedicată Zilei mondiale de conştientizare a abuzului faţă de vârstnici.

Continuarea, AICI


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.