Național Cultură Ultima oră Externe
Eroii români, pomeniți ȋn Cimitirul Central din Viena
Eroii români, pomeniți ȋn Cimitirul Central din Viena
15/06/2024 ⋅ 0 comentarii

În ziua Înălțării Domnului și Ziua Eroilor, după Sfânta Liturghie săvârșită în Biserica Sf. Ap. Andrei din Viena, Părintele Paroh Nicolae Dura şi Părintele Mircea Morar au săvârșit cu enoriaşi şi prieteni ai Parohiei vieneze un parastas pentru eroii români care ȋşi dorm somnul de veci, de peste 100 de ani ȋn Cimitirul Central din Viena. 

La slujba de pomenire a participat Excelenţa Sa Dl. Emil HUREZEANU, Ambasadorul României ȋn Austria, şi atașatul apărării, col. Georgian NEDELCU, La ceremonie a participat doamna Natalia-Elena INTOTERO, ministrul familiei, tineretului şi egalității de șanse, precum şi reprezentanți ai Crucii Negre austriece, prof. dr. Gerhard GÜRTLICH şi general de brigadă (r) Claus HEITZ, președintele organizației din Viena, Ramona MILETIC, viceprimarul sectorului 11, diplomați din cadrul ambasadei și membri ai comunității românești. Au fost depuse coroane de flori la monumentul Eroilor Români înmormântați în Cimitirul Central din Viena din partea Ambasadei române, a Ataşatului militar de la Viena şi a Organizației Crucii Negre austriece. 

Cu această ocazie, ambasadorul României i-a înmânat profesorului dr. Gerhard GÜRTLICH, șeful secției financiare a Crucii Negre, Medalia Națională „Pentru Merit”, decernată de Preşedintele României, ca recunoaștere a aportului decisiv pe care l-a avut la renovarea şi promovarea a două monumente ale eroilor Armatei României de pe teritoriul Austriei.

În continuare, tot în cadrul Cimitirului Central din Viena, a avut loc ceremonia de pomenire a feldmareșalului Alexandru GURAN (1823-1888), fost șef al Direcției a V-a din Ministerul austro-ungar de Război şi director la Institutului Geografic Militar din Viena. Acest român bănăţean de seamă a fost considerat, chiar din timpul vieţii sale, în cercurile militare ca „unul dintre cei mai inteligenţi şi stimaţi generali din toată armata austro-ungară”. Monumentul a fost restaurat după 135 de ani, prin susţinerea Parohiei Ortodoxe Române „La Sfânta Înviere” din Viena, cu sprijinul Organizației Crucii Negre austriece, prin implicarea prof. Gürtlich şi a unor enoriași. 


Foto: Biserica Ortodoxă Română din Viena


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.