Național Din Arad Religie Ultima oră
PS Emilian, la hramul istoric al Mănăstirii Neamț – Înălțarea Domnului
PS Emilian, la hramul istoric al Mănăstirii Neamț – Înălțarea Domnului
13/06/2024 ⋅ 0 comentarii

Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, astăzi, în ziua Praznicului Înălțării Domnului, în împreună-slujire și rugăciune cu Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, și un bogat sobor de preoți și diaconi, la hramul istoric al celei mai vechi așezări monahale din Moldova, ctitorită de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare.

Vorbim despre Mănăstirea Neamț. Și așa cum am mai menționat și în alte articole, pentru noi, arădenii, numele Mănăstirii Neamț, care în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea a devenit centrul monahismului ortodox și o adevărată școală de viață isihastă și cultură duhovnicească pentru întreg Răsăritul ortodox, se asociază și cu numele Ierarhului dăruit Cetății Aradului într-o zi de 16 iulie 2017 pentru a o păstori împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Timotei.

Mănăstirea Neamț este mănăstirea de metanie a Preasfințitului Părinte Emilian Crișanul. Mănăstirea unde, într-un început de septembrie 1989, avea să fie închinoviat și de unde avea să culeagă cele necesare pentru a-și făuri statornicul drum pe calea mântuirii. La Neamțul Sfântului Paisie avea să fie Ierarhul nostru tuns în monahism, să urmeze cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox ,,Veniamin Costachi”, să fie hirotonit ierodiacon, ieromonah și hirotesit duhovnic, pentru ca mai târziu să îndeplinească demnitatea de Mare Eclesiarh al acestei mănăstiri și să fie hirotesit în protosinghel de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Acestora și multor altora, care cu ușurință se pot regăsi amintite în CV-ul Preasfinției Sale, avea să fie Mănăstirea Neamț casă și martoră e devenirii personale a Ierarhului arădean.

Aflat, așadar, astăzi la Mănăstirea Neamț, PS Părinte Emilian și-a purtat din nou în rugăciune credincioșii încredințați spre păstorire într-unul dintre poate cele mai frumoase și senine locuri... „acasă”. Da, un loc poate fi senin chiar și pe o ștrașnică ploaie. 

În cuvântul rostit la slujba sfințirii apei, oficiată în faţa aghiasmatarului mănăstirii, Ierarhul nostru a vorbit despre vindecare. Despre vindecarea ființei noastre prin împărtășirea cu harul lui Dumnezeu și prin gustarea din apa sfințită. 

„Sfințirea apei reprezintă, de fapt, sfințirea vieții noastre, pentru că prin împărtășirea cu harul lui Dumnezeu, prin gustarea din apa sfințită vindecăm ființa noastră. Ne vindecăm privirea, pentru că nu întotdeauna privim cu dragoste spre cei care sunt lângă noi. Ne vindecăm inima și mintea ca să cugetăm cele dumnezeiești. Ne vindecăm trupul pentru ca să ne închinăm viața lui Dumnezeu. Ne vindecăm de indiferență, de lipsa dragostei, ne vindecăm de ignoranță, de răutate și de păcat. De aceea, ne împărtășim cu harul lui Dumnezeu în fiecare zi și la fiecare Sfântă Liturghie, pentru ca viața noastră să fie sfințită, să devenim și noi sfinți ca înaintașii noștri, ca Sfântul Ioan Iacob, care s-a nevoit aici și în țara sfântă, ca Sfântul Părinte Paisie și ca mulți alți sfinți pe urmele cărora călcăm și de la care trebuie să învățăm cum să ne comportăm unii cu alții și mai ales în fața lui Dumnezeu”, a spus , potrivit Ziarului Lumina,  PS Părinte Emilian. 

După slujba de binecuvântare a apei, cei prezenți au mers în procesiune cu icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului până în curtea Mănăstirii Neamţ, unde, pe un podium special amenajat, soborul slujitor a săvârşit Sfânta Liturghie la Praznicul Înălțării Domnului.

„Minunea sărbătorii de astăzi, a Înălțării la Cer a Domnului Hristos, că prin Înălțarea Sa, prin plecarea Sa, El de fapt vine mai concret în inima noastră, și așa să rămână în noi întotdeauna și să avem conștiința aceasta și convingerea, credința că El stă cu brațele deschise, îmbrățișându-ne în iubirea Sa și prin harul Său noi Îl putem simți în mod plenar”, avea să spună, potrivit aceleiași surse, PS Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor. 

La finalul Sfintei Liturghii, în cuvântul de binecuvântare așezat la sufletele credincioșilor, IPS Părinte Mitropolit Teofan a spus că „Sărbătoarea Înălțării Domnului Hristos devine har, putere și binecuvântare pentru noi atunci când ne apropiem de Domnul, când ne apropiem de Împărăția Cerurilor, împărtășindu-ne cu Sfintele Taine, cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. Destinația noastră este Împărăția Cerurilor, a fi împreună cu Domnul Hristos de-a dreapta lui Dumnezeu Tatăl (...). Sfântul Apostol Pavel spune că noi suntem destinați a fi înfiați de Dumnezeu. Vedeți ce mare onoare ne face Domnul, să ne înfieze pe noi! Suntem fii ai lui Dumnezeu, împreună moștenitori cu Hristos. Suntem părtași la libertatea măririi fiilor lui Dumnezeu, și aceasta, iubiți credincioși, nu doar după moarte, nu doar după ce plecăm din această viață, ci încă din această viață, ca pregustare, pentru că suntem fii ai Lui și părtași ai Împărăției lui Dumnezeu”.

Și pentru că recunoștința este frumoasă, evenimentele dedicate hramului Mănăstirii Neamţ s-au încheiat cu slujba Parastasului pentru ctitorii aşezământului monahal, pentru eroii neamului care s-au jertfit, ostași care de-a lungul anilor au murit pentru apărarea și demnitatea ţării.

HRISTOS S-A ÎNĂLȚAT!


Foto: Ziarul Lumina / Constantin Dohotariu

Colaj foto: Glasul Cetății



Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.