Național Cultură Ultima oră Externe
Doamna Alexandrina Cernov, Membru de onoare al Academiei Române, a trecut la cele veșnice
Doamna Alexandrina Cernov, Membru de onoare al Academiei Române, a trecut la cele veșnice
06/06/2024 ⋅ 0 comentarii

Doamna Alexandrina Cernov, Membru de onoare al Academiei Române, a trecut la cele veșnice. 

Anunțul a fost făcut de Părintele Arhim. Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna.

„Mănăstirea Putna, împreună cu Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta” și Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna anunță cu regret trecerea la cele veșnice a doamnei Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române, în 5 iunie 2024, ziua în care s-au împlinit șapte ani de la trecerea la cele veșnice a soțului domniei sale, domnul Ilie Luceac. Bunul Dumnezeu să odihnească cu sfinții sufletul blând și iubitor de neam românesc al doamnei Alexandrina Cernov!”, este mesajul Starețului de la Putna, adaăugând totodată că Doamna Alexandrina Cernov a participat an de an la simpozioanele științifice organizate la Mănăstirea Putna, cu valoroase comunicări și intervenții și, mai ales, cu o dragoste deosebită pentru istoria, limba și cultura române.

Doamna Alexandrina Cernov s-a ocupat de editarea a patru volume din colecția „Destin bucovinean”, publicate de Mănăstirea Putna: Fântâna Albă – Golgota neamului;Drama românilor din Regiunea Cernăuți; Destinul Bisericii românești din nordul Bucovinei în perioada sovietică; Refugiul.

Profesor universitar la Universitatea din Cernăuți, critic și istoric literar, animator al efortului de păstrare a identității naționale a românilor din nordul Bucovinei, doamna Alexandrina Cernov a avut două proiecte editoriale de suflet: Editura „Alexandru cel Bun”, pe care a fondat-o la Cernăuți, și revista „Glasul Bucovinei”, editată sub auspiciile Institutului Cultural Român, la publicarea căreia a contribuit și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Pentru cei care doresc să ducă o lumânare și o floare, Părintele Arhim. Melchisedec Velnic a anunțat că trupul neînsuflețit este depus în paraclisul mănăstirii, iar slujba de înmormântare va avea loc vineri, 7 iunie 2024, ora 10:00, la Mănăstirea Putna, urmând ca înhumarea să fie făcută în cimitirul parohiei Putna.


Mesajul Jurnaliștilor de la publicația Zorile Bucovinei, membrii Societății Jurnaliștilor Români Independenți din Ucraina

„Plânge din nou Bucovina -  s-a stins din viață dna Alexandrina Cernov, Membru de onoare al Academiei Române, director al Editurii „Alexandru cel Bun” din Cernăuți, redactor-șef al revistei „Glasul Bucovinei”

Demnă de neamul său, luptătoare curajoasă pentru perenitatea limbii române, pentru continuitatea valorilor noastre identitare, doamna Alexandrina Cernov a desfășurat o prodigioasă activitate cultural-științifică întru perpetuarea românismului în această parte înstrăinată de Țară – dulcea Bucovină a lui Eminescu.

A văzut lumina zilei la 24 noiembrie 1943 în orașul Hotin, urmând studiile liceale, apoi cele universitare la Universitatea din București, Facultatea de Filologie a Universității Naționale din Cernăuți, în 1989, își susține, la Chișinău, teza de doctorat Lingvostilistica comparată (româno-rusă) a limbajului poetic. Între anii 1971-2002 desfășoară o fructuoasă activitate științifică, e conferențiar universitar la Catedra de Filologie Română şi Clasică a Universității din Cernăuți, predă cursuri de teoria literaturii, istoria literaturii vechi românești, teoria traducerii şi stilistica limbii române, lingvostilistica şi poetica comparată, studii de literatură comparată. E membru fondator al Societății pentru Cultura Românească „Mihai Eminescu“ din regiunea Cernăuţi,  apoi vicepreședinte, între anii 1990-1994- președinte al Societății, implicându-se activ în promovarea culturii și învățământului în limba română,   e inițiatoarea și organizatoarea Salonului Internațional de Carte Romanescă la Cernăuți, autoare de manuale școlare de limba şi literatura română pentru școlile românești din Ucraina. A publicat și a editat studii științifice, cărți, în ultimul timp cu susținerea Sfintei Mănăstiri Putna. 

A fost una dintre puținii boieri ai culturii și literaturii române din Bucovina, care, ajunsă la onorabila vârstă octogenară – la 24 noiembrie 2023 și-a sărbătorit jubileul de 80 de ani, și-a continuat cu același elan tineresc, activitatea științifică și literară.

Regretăm că ne părăsesc boierii culturii românești din nordul Bucovinei. Aproape că n-au mai rămas.

Fie-i țărâna ușoară că amintirea va trăi veșnic în inimile noastre!”

Dumnezeu să o odihnească în pace!

HRISTOS A ÎNVIAT!


Foto: Fundația Maica Benedicta



Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.