Național Cultură Ultima oră
Preşedintele Academiei: „Avram Iancu a pus o piatră de temelie a statului modern numit România”
Preşedintele Academiei: „Avram Iancu a pus o piatră de temelie a statului modern numit România”
29/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Marți, 28 mai, a avut loc sesiunea științifică „Bicentenarul naşterii lui Avram Iancu - Eroul, contemporanii, epoca”, organizată de Academia Română, prin Secţia de ştiinţe istorice şi arheologie. Manifestarea a fost dedicată împlinirii a 200 de ani de la naşterea marelui patriot român din Transilvania, simbol al luptei pentru drepturile românilor din Ardeal şi model de sacrificiu personal pentru binele celor mulţi şi nedreptăţiţi. 

În prelegerea prezentată în Aula Academiei şi intitulată "Avram Iancu - vizionarul", Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a spus, potrivit Agerpres, că „Avram Iancu a pus o piatră de temelie a statului modern numit România, (...) a fost un fenomen al acestui popor, cum ştiţi cu toţii, pentru că la 24 de ani a devenit unul din conducătorii Revoluţiei Române de la 1848 şi strategul militar al Revoluţiei din Transilvania, iar la 25 de ani era Craiul Munţilor, era legendă. Un om de 25 de ani care a ajuns în minţile tuturor, în sufletele tuturor, reuşind să se impună şi să primească titlul de Crai al Munţilor".

În cadrul evenimentul au fost prezentate patru studii ştiinţifice, care vor fi publicate în revista Academica şi într-un volum distinct.

"Avram Iancu între glorie şi defăimare", autori prof. univ. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, şi prof. univ. Sorin Şipoş, Universitatea din Oradea; 

"Un contemporan al lui Avram Iancu în Moldova - Episcopul Melchisedec Ştefănescu", autor prof. univ. Ionel Cândea, membru corespondent al Academiei Române;

"Bărnuţiu şi Avram Iancu - Centralitatea ardeleană a Revoluţiei române de la 1848 - 1849", autor prof. univ. Gheorghe Cliveti, membru corespondent al Academiei Române;

"Avram Iancu, conducătorul războiului de apărare a neamului românesc din Transilvania: 1848 - 1849", autor prof. univ. Dumitru Preda, preşedinte al Ligii Culturale pentru Unitatea Românilor de Pretutindeni. 

Sesiunea ştiinţifică de marţi se înscrie în seria de manifestări organizate de Academia Română în acest an dedicate activităţii revoluţionare a lui Avram Iancu, personalitate simbol a istoriei româneşti.

 


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.