Național Cultură Religie Ultima oră
Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, pomenită la 18 ani de la trecerea la cele veșnice
Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, pomenită la 18 ani de la trecerea la cele veșnice
27/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta, pomenită la 18 ani de la trecerea la cele veșnice.

Slujba parastasului pentru Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Monahia Benedicta a fost săvârșită de un sobor de preoți la Mănăstirea Putna în 25 mai 2024, înaintea vernisajului expoziției „Înviere” a artistului vizual Dacian Andoni.


Fundația „Credință și Creație. Acad. Zoe Dumitrescu-Bușulenga – Maica Benedicta” și Mănăstirea Putna au organizat două evenimente culturale și spirituale în zilele de 24 și 25 mai 2024.

În 24 mai 2024, la ora 16:00, în Sala de Conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, Sever Voinescu a susținut conferința cu titlul „De la icoană la tabloul religios. O incursiune în fundamentele umanismului creștin”.

În 25 mai 2024, la ora 10:00, în Sala de expoziții „Dan Hăulică” a Centrului Cultural „Mitropolit Iacob Putneanul”, s-a deschis expoziția „Înviere”, cu lucrări de pictură semnate de artistul vizual Dacian Andoni, profesor universitar la Facultatea de Arte și Design, Universitatea de Vest din Timișoara. 

Academician, profesor universitar, eminescolog, critic şi istoric literar, Zoe Dumitrescu-Buşulenga s-a născut la 20 august 1920, în Bucureşti, urmând ca după 1989 să se retragă la mănăstirea Văratec din judeţul Neamţ, iar în 2005 să se călugărească, devenind Maica Benedicta. Un an mai târziu, la 5 mai 2006, a murit la Mănăstirea Văratec și conform dorinței testamentare și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, ea a fost înmormântată la Mănăstirea Putna, chiar în Duminica Mironosițelor, în anul 2006.

În anul 2007, a fost înfiinţată Fundaţia "Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Maica Benedicta", cu scopul de a cultiva moştenirea spirituală şi culturală a reputatului critic şi istoric literar. Fundaţia a organizat, la Mănăstirea Putna, simpozioanele internaţionale "Tradiţie spirituală românească şi deschidere universală" (2007), "Epoca noastră, tensiunea etic - estetic" (2008) şi "În căutarea Absolutului: Eminescu" (2009).

La 8 octombrie 2008, Academia Română şi Fundaţia ''Credinţă şi creaţie. Academician Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Maica Benedicta'' a organizat lansarea, la Bucureşti, a volumului postum ''Contemporanii mei. Portrete'' şi a publicaţiei anuale ''Caietele de la Putna''. Volumul ''Contemporanii mei. Portrete'' ne dezvăluie o jumătate de secol de amintiri, în 400 de pagini, 44 de portrete ale contemporanilor făcute cu admiraţie, respect şi înţelegere, încercând să ofere noilor generaţii modele demne de urmat.

Fundaţia "Credinţă şi Creaţie. Acad. Zoe Dumitrescu-Buşulenga - Maica Benedicta", în colaborare cu Biblioteca Naţională a României, a organizat, la 11 ianuarie 2013, evenimentul intitulat "Devoţiune şi acuitate exegetică", dedicat în egală măsură lui Mihai Eminescu şi academicianului Zoe Dumitrescu-Buşulenga.

Dumnezeu să o odihnească în pace!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.