Sărbătorită pe întreaga planetă, începând cu anul 1995, cu scopul de a sensibiliza opinia publică şi de a sublinia importanţa familiei, în condiţiile în care oamenii au început să se îndepărteze de instituţia numită „familie”.
La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial şi Ziua familiei române.
Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.
Speranța de viață la nivel mondial a ajuns la 72,8 ani în 2019, ceea ce reprezintă o îmbunătățire cu aproximativ 9 ani față de 1990.
Până în 2030, aproape 12 % din populația lumii va avea vârsta de 65 de ani sau mai mult. Până în 2050, o longevitate medie la nivel global va ajunge la aproximativ 77,2 ani.
La nivel mondial, peste 23% dintre indivizi, ceea ce echivalează cu peste 1 miliard de persoane, trăiesc în mahalale din zonele urbane. Estimările arată că o creștere cu 1% a populației urbane crește incidența mahalalelor cu 5,3% în Asia și cu 2,3% în Africa.
Se estimează că 2% din populația mondială nu are adăpost, iar alți 20% trăiesc în locuințe inadecvate.
Tema anului 2024, Familiile și schimbările climatice
Schimbările climatice au un impact negativ asupra sănătății și bunăstării familiilor prin creșterea poluării, în timp ce fenomenele meteorologice extreme exacerbate de schimbările climatice, cum ar fi uraganele, secetele și inundațiile, duc adesea la strămutări forțate și la pierderea mijloacelor de trai pentru multe familii. Astfel de evenimente au un impact asupra productivității agricole și a accesului la apă, intensificând foametea și vulnerabilitatea. Ele provoacă perturbări economice în sectoarele sensibile.
Continuarea, AICI.
Foto: internet
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.