Național Ultima oră
Veteranul de război Vasile Galușcă, sărbătorit la centenar
Veteranul de război Vasile Galușcă, sărbătorit la centenar
12/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război colonel în retragere Vasile Galușcă a împlinit 100 de ani. Cu acest prilej, reprezentați ai Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului l-au vizitat pe distinsul veteran, în cadrul programului „Acasă la Veterani”. 

Veteranul ajuns la centenar s-a născut în satul Mastacăn, comuna Dragomirești, județul Neamț, pe data de 22 aprilie 1924, într-o familie cu 2 copii. 

Acesta a povestit oaspeților despre participarea sa în Campania de Est, cât și în cea de Vest, ajungând până la Budapesta.

„Viața pe front a fost foarte grea. De multe ori nu aveam ce să mâncăm, eram nevoiți să ne hrănim cu ce mai găseam în drumul nostru, chiar porumb de pe câmp. Am fost prizonier la ruși, dar am reușit să revin în țară cu ajutorul detașamentelor constituite pentru eliberarea prizonierilor. Am fost rănit la nivelul feței și la ăiept, dar cu ajutorul lui Dumnezeu m-am vindecat. La sfârșitul războiului am plecat din Budapesta pe jos, până acasă”, a relatat doamna Mirela Florian din cele povestite cu multă emoție de bravul veteran.

După război a absolvit Școala Militară de Subofițeri de la Sibiu, ulterior Școala Militară de Ofițeri de la Ploiești, primind gradul de sublocotenent. A fost încadrat în armată, ajungând la funcția de comandant la Aeroportul Băneasa, timp de 5 ani. Ulterior a lucrat la Sala Palatului, administrator, apoi la Muzeul de Istorie de unde a ieșit la pensie.

În urma ordinelor generale de avansare emise de Ministerul Apărării Naționale, distinsul veteran a ajuns la gradul de colonel, iar pentru faptele de vitejie de pe câmpul de luptă a fost decorat cu Medalia „Cucea comemorativă a celui de-Al Doilea Război Mondial, 1941-1945”. 

Pe soție a cunoscut-o în satul natal, având o căsnicie fericită ce a durat peste 70 de ani. Acum îi sunt alături cele două fiice gemene, doi nepoți și trei strănepoți.

„Pe această cale dorim să îi transmitem distinsului veteran un călduros 𝕃𝔸 𝕄𝕌𝕃Ț𝕀 𝔸ℕ𝕀, sănătate și numai bucurii alături de cei dragi și îl asigurăm de întreaga noastră recunoștință și respect pentru tot ceea ce a făcut pentru patrie. Cinste și onoare veteranilor de război!”, au transmis reprezentanții  Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.


Foto: Mirela Florian


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.