Național Din Arad Cultură Ultima oră
Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România, sărbătorită în fiecare an în a doua Duminică din luna Mai
Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România, sărbătorită în fiecare an în a doua Duminică din luna Mai
12/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România este sărbătorită, în fiecare an, în cea de-a doua zi de duminică a lunii mai, în 2024, la data de 12 mai.

Această zi a fost instituită prin Legea 102/2015. La 22 aprilie 2015, Camera Deputaţilor a adoptat propunerea legislativă privind instituirea acestei zile, potrivit căreia sunt organizate evenimente cultural-artistice, sociale şi educative, pentru a se evidenţia "valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone". Legea 102/2015 privind instituirea Zilei Naţionale a Costumului Tradiţional din România a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 13 mai 2015.

Organizarea activităţilor dedicate acestei zile sunt sprijinite de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi de serviciile publice din subordinea acestora, cu atribuţii în domeniile educaţiei, culturii, cercetării, turismului, protecţiei mediului, sănătăţii şi finanţelor. Pot fi instituite distincţii specifice, înmânate persoanelor cu merite deosebite în promovarea tradiţiilor populare.

Potrivit acestei legi, în luna mai, în curricula şcolară pentru clasele IV-XII, la disciplina educaţie civică sau la disciplinele echivalente, sunt prevăzute două ore dedicate portului tradiţional al zonei sau al minorităţilor naţionale, evidenţiind semnificaţia acestora în păstrarea identităţii naţionale.

O serie de manifestări specifice pentru marcarea acestei zile sunt organizate la nivelul întregii ţări, la 14 mai sau în jurul acestei date.

În anul 2022, Arta cămăşii cu altiţă, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, a fost inclusă în lista patrimoniului cultural imaterial al umanităţii. 


Foto: Domnițe cu Altițe

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.