Național Ultima oră
Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită la Monumentul Eroilor Patriei din capitală
Ziua Independenței Naționale a României, sărbătorită la Monumentul Eroilor Patriei din capitală
10/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Ziua Independenței Naționale a României a fost sărbătorită la Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” din capitală.

Activități similare au avut loc, în colaborare cu autoritățile locale, în municipiile reședință de județ și localitățile din țară unde sunt monumente dedicate evenimentelor.

Proclamarea Independenței de stat a reprezentat încununarea eforturilor politice și diplomatice întreprinse în acei ani pentru emanciparea României de sub suzeranitatea otomană.

La 10 mai 1877, moțiunea adoptată de Adunarea Deputaților și Senat a devenit lege prin promulgarea ei de domnitorul Carol I, consfințind în mod oficial apariția noului stat independent. Independenţa astfel proclamată a fost consacrată şi apărată pe câmpul de luptă, prin eroismul și sacrificiile armatei române care, în perioada aprilie 1877-februarie 1878, a contribuit decisiv la războiul purtat împotriva Imperiului Otoman.

Prin semnarea Tratatului de la Berlin, în iulie 1878, independența de stat a României  a fost recunoscută oficial, consolidând astfel drumul spre făurirea și desăvârșirea statului unitar român și evoluția spre modernizare a țării noastre.


Foto: Departamentul relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului / Alex Badea / Valentin Ciobîrcă

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.