Național Cultură Ultima oră
10 Mai - Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Regalității
10 Mai - Ziua Independenței Naționale a României, Ziua Regalității
10/05/2024 ⋅ 1 comentarii

 ”Zece Mai ne-a fi de-a pururi/ Sfântă zi, căci ea ne-a dat/ Domn puternic ţării noastre/ Libertate şi Regat”, spun versurile unui poem care face parte din tezaurul spiritual al națiunii române. 

Un poem scris de Vasile Alecsandri, care adăpostește în el peste opt decenii din Istoria adevărată a României. Acea Istorie vrută a fi uitată cu orice preț dincolo de 1947 și care, cu pași timizi, departe de cum ar fi meritat, iese de sub obrocul unei istorii deformate. 

10 MAI

Așa se numesc și poemul și ziua pe care comuniștii le-au vrut șterse din calendar, conștiințe și suflete, dar cum lumina nu poate fi ținută la nesfârșit sub obroc, cu ajutorul lui Dumnezeu astăzi le putem liber vorbi și nădăjdui să le și putem sărbători, cândva, la adevărata lor valoare. 

10 MAI, triplă semnificație 

10 mai 1866 - Principele  Carol de Hohenzollern Sigmaringen intră în Bucureşti pentru prima dată. Este data când lungul drum din Germania până în România se sfârşeşte, drum la capătul căruia îl aşteaptă o domnie de 48 de ani, iar pentru români, 10 Mai devine şi Ziua Dinastiei.

10 mai 1877 - Principele Carol I a proclamat Independența de Stat a României față de Poarta Otomană

10 mai 1881 - România devenea Regat, iar Carol I primul rege al României: ”Cu mândrie primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noștri și care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței și puterii României (…) Să trăiască iubita nostră Românie!”.

Și tot atunci, în ziua încoronării, Prim-ministrul Ion C. Brătianu rostea aceste cuvinte:

 ”România, constituită în Regat, completează şi încorporează opera Regenerării sale. Ea îşi dă un nume, care este de acord cu poziţiunea ce a dobândit, ca Stat Independent. Prin noul nume şi titlu se întăresc mai mult stabilitatea şi ordinea în România. Regatul Român, Măria Ta, este astfel continuarea domniei române; nu are alt program, nici alte aspiraţii, nici alte tendinţe. Este o consacrare, o întărire mai mult dată de Români principiului monarhic, pe care Măria Ta ai ştiut a-l planta adânc pe pământul României.”

Domnia lui Carol I și prima Constituție adoptată de Parlamentul României la 29 iunie 1866, au fost premisele dezvoltării economice și modernizării țării noastre.

 

10 MAI, de Vasile Alecsandri

 

A venit din munţi  un vulture

Şi ne-a zis: -”Români eroi,

Ştiu un prinţ  viteaz şi tânăr

Ce-ar veni cu drag la voi,

Dacă  vreţi vi-l dau ca Vodă”.

Noi cu toţii: -”Să ni-l dai!”.

 

Şi ne-a dat pe Vodă Carol,

Într-o zi de 10 Mai.

 

Şi-a venit vulturul iară

Şi ne-a zis:-“Popor Român,

Eşti viteaz, de ce mai suferi

Jugul unui neam păgân ?

Fă-te liber, dezrobeşte-ţi

Mândra ţară ce o ai.”

 

Şi noi liberi ne făcurăm

Într-o zi de 10 Mai.

 

Vulturul venit-a iarăşi

Şi ne-a zis: -“Popor Român,

Aţi luptat cumplit la Plevna,

Duşi în foc de-a vostru Domn,

Vrednic e să-l faceţi Rege,

Într-o ţară ca în Rai.”

 

Şi noi Rege îl făcurăm

Tot în zi de 10 Mai.

 

Zece Mai ne-a fi de-a pururi

Sfântă zi, căci ea ne-a dat

Domn puternic ţării noastre,

Libertate şi Regat.

Ridicaţi cu toţii glasul

De prin şesuri, de prin plai,

Să trăiască România

Ura! pentru 10 Mai.

 

”Să trăiască România! Ura! pentru 10 Mai!”... și să nădăjduim că Dumnezeu își va slobozi din nou Cuvântul peste România și ne va rândui conducători care să reînvie deviza Regelui Carol I ”Totul pentru țară, nimic pentru mine”, însă și noi conștienți fiind astăzi că ”Ziua de mâine nu poate exista fără morală, fără credință și fără memorie”.

HRISTOS A ÎNVIAT!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

10.05.2020 13:23
Draghia Margareta
Dacă am fi fost deștepți am fi luptat încă din 90 pentru restaurarea monarhiei si readucerea regelui pe tron cand fostul rege Mihai I avea 69 ani. Dar cum romanului trebuie să i dai mintea de pe urma nu s a întreprins nimic. Poate ar fi avut un alt demers tara noastra si noi însăși. Uitați vă la monarhiile occidentale si reflectati.