Național Cultură Religie Ultima oră
Regii și Reginele României, pomeniți de Ziua Regalității la Catedrala Patriarhală
Regii și Reginele României, pomeniți de Ziua Regalității la Catedrala Patriarhală
10/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Regii și Reginele României au fost pomeniți astăzi, de Ziua Regalității, la Catedrala Patriarhală. 

Spre veșnică pomenire și întru neuitare, Regele Carol I şi Regina Elisabeta, Regele Ferdinand şi Regina Maria, Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, Regele Mihai şi Regina Ana au fost pomeniți de slujitorii Catedralei Patriarhale, în timpul Sfintei Liturghii Arhierești săvârșită la praznicul Izvorului Tămăduirii

Ziua de 10 MAI, tripla semnificație:

10 mai 1866 - Principele  Carol de Hohenzollern Sigmaringen intră în Bucureşti pentru prima dată. Este data când lungul drum din Germania până în România se sfârşeşte, drum la capătul căruia îl aşteaptă o domnie de 48 de ani, iar pentru români, 10 Mai devine şi Ziua Dinastiei.

10 mai 1877 - Principele Carol I a proclamat Independența de Stat a României față de Poarta Otomană

10 mai 1881 - România devenea Regat, iar Carol I primul rege al României: ”Cu mândrie primesc această coroană, care a fost făcută din metalul unui tun stropit cu sângele eroilor noștri și care a fost sfințită de biserică. O primesc ca simbol al independenței și puterii României (…) Să trăiască iubita nostră Românie!”.

Dumnezeu să Îi odihnească în pace!

HRISTOS A ÎNVIAT!

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.