Național Ultima oră Externe
Vă amintiți de Veteranul de război Constantin Cojocari din Republica Moldova? A împlinit 105 ani!
Vă amintiți de Veteranul de război Constantin Cojocari din Republica Moldova? A împlinit 105 ani!
10/05/2024 ⋅ 1 comentarii

Vă amintiți de Veteranul de război Constantin Cojocari din Republica Moldova? A împlinit 105 ani!

Ne amintim cu bucurie cum în anul 2022 scriam un articol cu titlul „În Republica Moldova mai sunt în viaţă 12 veterani ai Armatei Române. Cel mai vârstnic a împlinit 103 ani”, însoțit de imaginea Veteranului de război Constantin Cojocari. Reacțiile? Zecii de mii... toate pline de emoție, bucurie și respect. 

Timpul a trecut, veștile despre vetaranul nostru nu ne-au mai apărut sau noi n-am fost, poate, destul de vigilenți. 

Astăzi, ne-am bucurat peste măsură aflând că Veteranul Constantin Cojocari a împlinit venerabila vârstă de 105 ani... 105 ani trăiți cu demnitate, corectitudine și cu respect față de țară și oameni”, după cum relatează, pe pagina de socializare, Igor Grosu. 

„Domnul Constantin Cojocari din satul Sofia, Hîncești, este un adevărat erou și un simbol al neamului nostru. Recent, a împlinit 105 ani trăiți cu demnitate, corectitudine și cu respect față de țară și oameni. Am avut privilegiul să-l vizitez și să-i mulțumesc pentru exemplul său de viață, curajul din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și pentru că a transmis adevărate lecții de onoare copiilor, nepoților, vecinilor, sătenilor, colegilor de muncă. Mi-a povestit experiențele sale de război, cum din 1942 - 1944 a fost pe front ca telegrafist în Armata Română, cum în una din misiuni a trebuit să facă cu bicicleta 600 km din suburbia Iașiului la București pentru a transmite un mesaj important. Fiica sa, Ludmila, ne-a povestit că atât cât a putut, până la 102 ani, domnul Constantin a continuat să fie activ, inclusiv să meargă pe bicicletă.

Povestea de viață a domnului Constantin este una reprezentativă pentru oamenii acestei epoci. După război, în 1951 a fost deportat în Siberia și a stat acolo timp de 9 ani. Dar în toți acești ani nu a uitat de casă, iar la mii de kilometri a luptat pentru dreptate, pentru familie, valori. A revenit ulterior în satul de baștină unde s-a încadrat la munca în câmp, apoi ca șofer, dar mereu și-a făcut munca corect și onest. Ajuns la o vârstă atât de onorabilă, domnul Constantin și-a păstrat luciditatea, urmărește noutățile și păstrează legăturile cu toți cei care îl cunosc.

Este de datoria noastră să-i onorăm pe acești oameni. Să le ascultăm sfaturile și să facem tot posibilul să păstrăm pacea la noi acasă. Să nu mai permitem ca regimurile autoritare să provoace războaie și durere, să distrugă familii și vieți omenești. Trebuie să muncim pentru a construi o Moldovă europeană și prosperă, o țară civilizată și liberă, pentru care așa oameni ca domnul Constantin s-au jertfit și la care au visat mereu. Pentru ei și pentru generațiile viitoare, avem obligația să păstrăm pacea.”, a scris Igor Grosu pe Facebook.

La mulți ani, cu multă sănătate, Drag Veteran!

HRISTOS A ÎNVIAT!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

10.05.2024 10:43
Cătălin
Onor la veteran! Sănătate, har și pace de la Domnul!