Din Arad Religie Ultima oră
HRISTOS A ÎNVIAT! Imaginile Bucuriei la Slujba Învierii de la Catedrala istorică din Arad
HRISTOS A ÎNVIAT! Imaginile Bucuriei la Slujba Învierii de la Catedrala istorică din Arad
05/05/2024 ⋅ 0 comentarii

Hristos a înviat din morți, / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din mormânturi /  Viață dăruindu-le!

HRISTOS A ÎNVIAT! BUCURIA NOASTRĂ! 

O mare de lumină, de bucurie și chipuri senine la Catedrala istorică din Arad, unde Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Aradului, a săvârșit, împreună cu un bogat sobor de preoți și diaconi, Slujba Învierii, dăruindu-ne tuturor Sfânta Lumină adusă în această seară de la Ierusalim.

Tuturor credincioșilor care făceau parte din această mare de lumină, Preasfinția Sa le-a vorbit despre Învierea Domnului, despre darul vieții, despre darul păcii, îndemnând ca, într-o lume plină de neliniște, să fim lumini unii pentru ceilalți.

HRISTOS A ÎNVIAT! Învierea lui Hristos este o realitate argumentată în Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție. Hristos a Înviat pentru omenire, pentru toți cei care cred în El, pentru tot universul. De aceea, Biserica, pe care El a întemeiat-o și al cărei Cap este, proclamă Învierea în afara lăcașului de cult. Lumina se oferă în Biserică pentru cei care sunt botezați în numele Preasfintei Treimi și au îmbrăcat haina Luminii, haina Botezului. Hristos a Înviat pentru toți oamenii, pentru că prin El s-a răscumpărat persoana umană și s-a reînnoit lumea și de aceea Biserica păstrează această lucrare sfințitoare a Preasfintei Treimi, lucrare înfăptuită de Fiul lui Dumnezeu și cunoscută prin Sfinții Apostoli, care au mers și au propovăduit Evanghelia și mai ales Învierea lui Hristos. 

Părintele Mărturisitor Ilarion Felea, care a slujit în această Catedrală pe timpul comunismului, a mărturisit pe Hristos în vremuri de prigoană și a murit în închisoare pentru această mărturisire, împreună cu alți Părinți ai Bisericii, va fi canonizat anul viitor. Ne bucurăm că noi, aici, la Arad, vom avea încă un Sfânt, pe lângă ceilalți ocrotitori ai Eparhiei noastre. 

În această noapte, suntem toți cu luminile în mâini și Îl mărturisim pe Hristos care este Lumina lumii. Hristos care ne-a îndemnat să fim și noi lumină lumii, prin viața noastră, prin faptele noastre. Ne uităm în jurul nostru și vedem atâta lumină, atâtea chipuri luminate de Învierea lui Hristos. Să fim lumini unii pentru alții. Într-o lume în care este multă neliniște, într-o lume în care este multă depresie, multă anxietate, mulți oameni care au nevoie de vindecare, ne rugăm pentru ei ca Dumnezeu să îi vindece. Ne rugăm și le suntem alături prin fapte, ca Hristos, Mântuitorul nostru, Izvorul vindecării și tămăduirii noastre, care a vindecat o mulțime de oameni, să îi vindece și pe ei. Să nu-i lăsăm singuri nici pe cei din spitale, nici pe cei din închisori, nci pe cei din azile. Părinților, să aveți grijă de copiii dumneavoastră, pentru că sunt multe provocări și ispite în ziua de astăzi! Copii, asculați de părinții voștri, pentru că v-ai făcut cel mai de preț dar: viața! Un dar care nu are egalitate. Pentru viața noastră, Mântuitorul Hristos a pătimi, a murit pe Cruce și a Înviat, pentru că el este Calea, Adevărul și Viața și va fi viu în veci. Noi iubim viața, de aceea venim la Biserică, ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului, pentru a avea viață permanentă în noi și mai ales să moștenim viața veșnică. 

Să ne rugăm pentru pacea lumii, pentru că este multă neliniște, multă încrâncenare și mult război. Oamenii se omoară între ei. Ne rugăm nu numai pentru pacea între popoare, ci și pentru pacea noastră sufletească. Căci multă tulburare și neliniște este în mulți oameni din jurul nostru. Pe toți ne cuprinde la un moment dat tulburarea și neliniștea și de aceea e rugăm pentru pace, pentru că după darul vieții, cel mai de preț dar este pacea. Pacea sufletească de care avem atât de multă nevoie, într-o lume tot mai neliniștită, tot mai agresivă, în care nu ne mai respectăm, nu ne mai iubim. Ne uităm în jurul nostru și ne privim în ochi și ar fi bine să ne spunem unii altora „HRISTOS A ÎNVIAT!”, pentru că este bucuria vieții noastre în Hristos. Nu să fim individualiști, egoiști, separați, uitându-ne cu teamă și frică, nu cumva ca ceilalți să ne facă ceva rău. Poporul nostru a trecut prin momente grele. A trecut prin războaie, prin încercări multe, iar înaintașii noștri au dat dovadă de multă putere, credință și statornicie în credință, au iubit valorile neamului românesc și ale Bisericii. Și noi să le iubim, păstrăm și cultivăm pentru copiii și tinerii care vor fi viitorul țării noastre. 

Să ne rugăm pentru cei care lucrează pentru binele și pentru sănătatea poporului, pentru medici, pentru asistenți, pentru profesorii care contribuie la educația copiilor. 

Să ne ajute Dumnezeu ca Lumina pe care o purtăm în mâini să o răspândim în toată lumea, prin rugăciune, prin dragoste, prin nădejde. Să aveși parte de sănătate, de bucurie din Lumina lui Hristos, iar familiile dumneavostră să fie pline de armonie, întru înțelegere, pace, bucurie și lumină! HRISTOS A ÎNVIAT! Și nouă ne-a dăruit viață veșnică, să ne închinăm Învierii Lui celei de a treia zi!”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul

HRISTOS A ÎNVIAT! BUCURIA NOASTRĂ!


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.