Național Din Arad Ultima oră
Veteranul de război Ioan Manasia a împlinit 103 ani
Veteranul de război Ioan Manasia a împlinit 103 ani
15/04/2024 ⋅ 0 comentarii

Veteranul de război Ioan Manasia, din comuna Polovragi, județul Gorj, a împlinit vârsta de 103 ani. 

Cu acest fericit prilej, familia și reprezentanții Prefecturii Gorj, Consiliului Județean, Garnizoanei Târgu Jiu, Asociației Veteranilor de Război și Primăriei Polovragi l-au sărbătorit sâmbătă, 13 aprilie, așa cum se cuvine.

Venerabilul veteran, deși nu a avut o viață ușoară, se bucură în continuare de putere și vitalitate, purtându-și singur bătrânețile. 

Veteranul de război Ioan Manasia a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial împotriva armatei maghiare. La 20 februarie 1942, a fost încorporat la Regimentul 4 Grăniceri de la Deva, iar după ce-a făcut șapte luni de instrucție, a fost repartizat la o companie de grăniceri de la Pecica, județul Arad. De acolo, l-au trimis pe frontieră la Nădlac.

„După 23 august 1944, când România s-a alăturat Rusiei, ungurii au băgat un tren blindat pe linia Curtici-Arad și au ocupat Aradul și zonele învecinate. Așa am fost anunțați la Pichet. În urma acestei informații cadrele militare nu au mai venit la Pichet și noi soldații, am rămas singuri, fără comandanți. Nu eram mulți. Am luat și noi armele și ranițele în spinare și am părăsit pichetul. Am mers spre Pecica și apoi spre Arad, dar cu intenția să-l ocolim. Mâncare nu mai aveam, dar am găsit niște lubeniță pe câmp și ne-am potolit foamea și setea.

Noi soldații am fugit prin porumb dar căruțele cu căruțași cu tot au fost capturate de unguri. Am reușit, împreună cu domnul colonel să ajungem la Mureș, pe care l-am trecut cu ajutorul unui pod plutitor și apoi am ajuns la Radna. Acolo ne-am întâlnit cu trupele Școlii de Subofițeri de Infanterie de la Radna (n.r. – Detașamentul Păuliș), care erau pe poziție. După mai multe trageri au spart frontul inamic iar noi am trecut la ofensivă. Ajutați și de alte trupe, române și rusești, am reușit să-i alungăm și din Arad.”,  i-a relatat Ion Manasia colonelui (r) Gheorghe Bușe, secretar executiv al Asociaţiei Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria” Gorj, potrivit adevarul.ro.

La 20 mai 1945, Manasia a fost lăsat la vatră.


Foto: Gheorghe Epure


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.