Național Cultură Ultima oră
În tot răul și un Bine! Audiență record la Festivalul Enescu online, singurul din lume care oferă acces gratuit la concertele sale
În tot răul și un Bine! Audiență record la Festivalul Enescu online, singurul din lume care oferă acces gratuit la concertele sale
24/03/2020 ⋅ 0 comentarii

Muzica ne eliberează când ne simțim captivi, iar Festivalul George Enescu a făcut cel mai frumos demers în acest sens. Începând din 18 martie a oferit acces gratuit oamenilor din întreaga lume la muzică clasică de calitate. 

Iar că în tot răul, acest rău provocat de epidemia de coronavirus, este și un mare bine, stă ca dovadă audiența recod a primului concert transmis pe site-ul festivalului: peste 20.000 de vizitatori unici!

”Concertul de deschidere a Festivalului și Concursului Enescu Online, Recviemul de Verdi interpretat de Orchestra și corul Maggio Musicale Fiorentino, a înregistrat cifre record de audiență: 20.079 de vizitatori unici în cele patru zile de difuzare pe site-ul www.festivalenescu.ro, în secțiunea special dedicată, care poate fi văzută aici. Dintre  aceștia, 11.460 de utilizatori unici au văzut concertul în primele 24 de ore”

Festivalul Enescu este singurul festival de muzică clasică din lume care oferă gratuit acces la arhiva sa, pe măsură ce primește acordul de difuzare online a concertelor și recitalurilor de la artiști.

Programul Festivalului Enescu Online - Prima Lună

18-21 martie 2020: Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, avându-l la pupitrul dirijoral, într-o ultimă reprezentaţie a sa cu ansamblul, special pentru Festivalul Enescu, pe Fabio Luisi, cu lucrarea vocal-simfonică Recviem, de Giuseppe Verdi. Cei patru solişti sunt: soprana Hibla Gerzmava, mezzosoprana Veronica Simeoni, tenorul Piero Pretti şi basul Riccardo Zanellato.

22-25 martie 2020: Orchestra şi Corul Maggio Musicale Fiorentino, sub bagheta dirijorului Fabio Luisi. Solistul invitat este violonistul rus Sergei Krylov. În program: Concertul nr. 1 pentru vioară şi orchestră op. 6 - de Niccolo Paganini şi Simfonia a III-a în do major op. 21 de George Enescu.

26-29 martie 2020: Orchestra Naţională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta maestrului Lawrence Foster şi avându-l ca solist pe pianistul Szymon Nehring (laureat al Concursului Internaţional "Arthur Rubinstein" 2017). În program: Adrian Pop - "Solstice" pentru orchestră; Chopin - Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră op. 11 şi Lutosławski - Concert pentru orchestră.

 30 martie-2 aprilie 2020: Orchestra Naţională a Franţei, sub bagheta maestrului Ion Marin. Solistă este pianista de origine română Alexandra Dariescu. În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 de George Enescu, Concertul în sol major pentru pian şi orchestră de Maurice Ravel, Suita "Imagini" pentru orchestră de Claude Debussy.

 3-6 aprilie 2020: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège dirijată de Tiberiu Soare. Solişti sunt doi muzicieni de calibru internaţional: soprana Anna Caterina Antonacci şi pianistul Denis Kozhukhin. În program: Variaţiuni pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Lutosławski, Rapsodia pe o temă de Paganini pentru pian şi orchestră de Rahmaninov, "La Voix Humaine" - Operă pentru soprană şi orchestră de Poulenc.

7-10 aprilie 2020: Orchestra Filarmonicii Regale din Liège, avându-l la pupitru pe dirijorul Gergely Madaras, iar solistul concertului este violonistul Renaud Capuçon. În program: Suita a II-a pentru orchestră în do major - de George Enescu, Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Bella Bartók şi Simfonia a V-a în si bemol major de Serghei Prokofiev.

11-14 aprilie 2020: "Peter Grimes", a compozitorului britanic Benjamin Britten. Opera a fost interpretată de Orchestra Naţională a Radiofuziunii Române şi de Corul Academic Radio sub bagheta dirijorului Paul Daniel. Ciprian Ţuţu a fost dirijorul corului, iar artista vizuală Carmen Lidia Vidu a semnat viziunea şi regia multimedia a spectacolului. În distribuţie: tenorul Ian Storey - Peter Grimes, soprana Lise Davidsen - Ellen Orford, contralto Catherine Wyn-Rogers - Auntie, baritonul Christopher Purves - Balstrode, mezzosoprana Diana Montague - Mrs. Sedley, basul Joshua Bloom - Swallow, baritonul Huw Montague Rendall - Ned Keene, tenorul Michael Colvin - Bob Boles, tenorul Bonaventura Bottone - Reverendul Horace Adams, basul Barnaby Rea - Hobson, soprana Solomia Lukyanets - nepoata 1, soprana Rhian Lois - nepoata 2.

15-18 aprilie 2020: Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, sub bagheta dirijorului român Christian Badea, alături de Corul Academic al Radiofuziunii Române, dirijat de Ciprian Ţuţu. Solistul concertului este violonistul Vadim Repin. În program: Poemul simfonic "Isis" de George Enescu (finalizat postum de Pascal Bentoiu, după schiţele autorului), Concertul nr. 1 în la minor pentru vioară şi orchestră de Dimitri Şostakovici şi Simfonia a IX-a în mi minor, "Din lumea nouă" de Antonin Dvořák.

19-22 aprilie 2020: Recitalul violonistei Midori şi a pianistului Jean-Yves Thibaudet. În program: Sonata pentru vioară şi pian în la minor de Schumann, Sonata nr. 1 pentru vioară şi pian în la major de Fauré, Sonata pentru vioară şi pian în sol minor de Claude Debussy şi Sonata a III-a în la minor pentru pian şi vioară "în caracter popular românesc" de George Enescu.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.