Direcţia pentru Cultură Vâlcea a dat startul evenimentelor dedicate domnitorului muntean Matei Basarab, de la a cărui înveșnicire s-au împlinit marţi, 9 aprilie, 370 de ani, printr-o ceremonie restrânsă la Mănăstirea Arnota din Costeşti, locul unde este înmormântat voievodul de al cărui nume se leagă, printre multe altele, şi tipărirea primei cărţi în limba română - Pravila de la Govora, informează Agerpres.
Alături de câţiva reprezentanţi ai Asociaţiei Seniorilor din Educaţie, Ştiinţă şi Cultură Vâlcea, directorul instituţiei, prof. dr. Florin Epure, a depus o coroană de flori la mormântul domnitorului.
„Am fost la Arnota, sus, pe creasta munților, acolo unde a dorit să fie înhumat marele domnitor, împreună cu câțiva oameni de suflet - Mihai Moldoveanu, Cătălin Sîiulescu, Antonie Chelcea, Andrei Neagoe - să-i aprindem o candelă și să-i mulțumim pentru tot ce ne-a lăsat cât a fost în viață și în domnie. Dumnezeu să-l odihnească în pace cu drepții!”, a transmis prof. dr. Florin Epure, directorul Direcţia pentru Cultură Vâlcea.
Matei Basarab merită să fie aşezat în sinaxarul ortodox, spune directorul instituției, în cei 22 de ani de domnie Matei Basarab ridicând din temelie zeci de biserici, plus că pe multe altele le-a refăcut, atât în ţară, unde l-a depăşit chiar şi pe Ştefan cel Mare, cât şi la Muntele Athos şi la sud de Dunăre.
„Se împlinesc astăzi 370 de ani de la adormirea întru Domnul a celui mai destoinic, înţelept şi pravoslavnic voievod care s-a aflat pe tronul Ţării Româneşti (9 aprilie 1654). În cei douăzeci şi doi de ani de domnie, s-a arătat ca mare protector al culturii şi artelor, apărător al ţării şi al tradiţiei ortodoxe şi ca cel mare ctitor de lăcaşuri sfinte. Cronicile rezumă domnia lui Matei Vodă în următoarele cuvinte: „Ţara iubea pre domnul, şi domnul iubea pre ţară.”
Marele savant Nicolae Iorga îl vedea pe Matei Basarab ca pe un adevărat „păstor și domn părinte“, iar istoricul Alexandru Odobescu îl elogia astfel: „Matei Basarab, dacă n-ai fost singurul erou al Ţării Româneşti, negreşit ai fost cel mai mare domnitor al ei, cel care a ştiut să împreune puterea armelor de apărare cu progresul şi ordinea dinăuntru. Numele tău glorios ar trebui să insufle o veneraţie religioasă poporului nostru, pentru care te-ai jertfit.“ Pentru viaţa sa, trăită în mare sfinţenie şi cu multă dragoste pentru Dumnezeu, pentru mulţimea ctitoriilor bisericeşti şi pentru apărarea credinţei şi a valorilor acestui neam, Matei Basarab merită să fie aşezat în sinaxarul ortodox, alături de străbunul său, Sfântul Neagoe Basarab şi strănepotul său, Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu.”, a mai spus prof. dr. Florin Epure.
Conducerea Direcţiei de Cultură Vâlcea a anunţat că va continua manifestările ce evocă personalitatea lui Matei Basarab pe parcursul întregului an, următorul eveniment fiind programat pe 27 aprilie, la Ocnele Mari, unde va avea loc un simpozion organizat împreună cu Universitatea din Bucureşti.
Foto: Facebook / Florin Epure
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.