Ziua Internațională a Păsărilor este sărbătorită încă din 1906, an în care a intrat în vigoare documentul "Convenţia Internaţională pentru protecţia păsărilor utile pentru agricultură", semnat încă din 1902, la Paris de către 13 ţări din Europa. În 1950 a fost înlocuit de Convenţia Internaţională privind Protecţia Păsărilor. Ziua Internaţională a Păsărilor este marcată şi de UNESCO, în programul "Omul şi biosfera".
În România, Ziua Internațională a Păsărilor s-a sărbătorit din perioada interbelică, cu manifestaţii care se adresau în spcial elevilor. După ce în comunism nu s-a mai sărbătorit, Societatea Ornitologică din România a reintrodus evenimentul "în calendar", începând din 1994.
Pe lângă alte activități, anul acesta SOR organizează Concursul de desene Pasărea Anului”.
Concursul de desene se adresează participanților de toate vârstele, iar termenul limită până la care se pot trimite desenele este 14 aprilie 2024.
Tema concursului din acest an este legată de Pasărea Anului, aleasă prin votul publicului începând din 2019. Sunt specii Vulnerabile și care se confruntă cu un risc ridicat de dispariție în viitor ca urmare a scăderii continue a populației din cauza distrugerii habitatului și exploatării excesive a terenurilor pe rutele de migrație. Cele mai inspirate 25 de desene vor fi publicate într-un album foto pe pagina de Facebook a Societății Ornitologice Române, iar câștigătorii vor fi premiați cu materiale care să-i încurajeze să continue activitatea artistică.
Condițiile de participare sunt simple. Concurenții trebuie să redea pasărea aleasă dintre speciile votate Pasărea anului din 2019 până în anul 2024 și să o deseneze în diferite ipostaze.
Este importantă păstrarea aspectului și a caracteristicilor speciei! Mai multe detalii, AICI.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.