Național Cultură Ultima oră Externe
Soprana Aida Pascu va primi Premiul "Tânărul artist al anului" la Gala International Classical Music Awards de la Valencia
Soprana Aida Pascu va primi Premiul "Tânărul artist al anului" la Gala International Classical Music Awards de la Valencia
26/03/2024 ⋅ 1 comentarii

În 12 aprilie, soprana Aida Pascu va primi la Valencia premiul "Tânărul artist al anului" la gala International Classical Music Awards (ICMA), printre cele mai importante la nivel mondial, în muzica clasică.

"Juriul internațional și independent a selectat câștigătorii dintr-o listă cu 375 nominalizări și o mare varietate de artiști și case de discuri. Câștigătorii noștri reprezintă expresia celui mai înalt profesionalism artistic, iar lista lor arată că juriul nostru nu se mulțumește cu o analiză superficială a industriei muzicale, ci analizează în profunzime", spune Remy Franck, președintele juriului.

Juriul acordă 10 premii speciale și 16 premii pentru producții audio-video. Dintre premiile speciale, titlul de "Tânăr interpret al anului" revine sopranei române Aida Pascu.

Iată motivația juriului: "Tânăra soprană română Aida Pascu, de 24 ani, surprinde cu vocea ei frumoasă lirico-spinto, cu un timbru întunecat, convingătoare și matură, precum și cu o minunată prezență scenă: are tot ce îi trebuie pentru a deveni un star al scenelor de operă. Cu studii la Universitatea Națională de Muzică din București și studii de masterclass alături de Raina Kabaivanska și Nelly Miricioiu, Aida a câștigat numeroase premii la concursuri naționale și internaționale pentru tineri interpreți de operă. În 2023, a debutat cu mare succes în rolul principal din opera Boema de Puccini la Teatro Maggio Musicale Fiorentino și la Opera Națională București".

Aceasta este a doua reușită românească la Gala premiilor ICMA, după titlul "Compozitorul anului" obținut în 2022 de compozitorul Sebastian Androne Nakanishi.

În cazul premiilor speciale, fiecare membru al juriului are dreptul să facă propuneri, care sunt votate apoi de toți membrii juriului. Aida Pascu, ca și Sebastian Androne Nakanishi, au fost propuși în concurs de Cristina Comandașu, membrul român al juriului, manager Radio România Muzical.

Soprana Aida Pascu

Provenind dintr-o familie de muzicieni, la rândul lor artiști lirici, este una dintre cele mai valoroase exponente ale generației tinere formate la școala românească de cânt. Cel mai recent a putut fi ascultată la București, în cadrul Galei Maria Callas 100 organizată în cadrul stagiunii Orchestrei Naționale Radio pe 8 decembrie 2023. În 2021 și 2022, Aida Pascu a participat la concursul pentru bursa Moștenitorii României muzicale, organizat de Radio România Muzical, unde a câștigat concerte alături de Orchestra de Cameră Radio și Filarmonica din Brașov, ce au avut loc în martie 2022, dar și o sesiune de înregistrări speciale la Radio România, organizată în iulie 2023.

În 18 aprilie 2024, publicul bucureștean are ocazia de a o asculta pe Aida Pascu într-un recital-eveniment ce va avea loc în emblematicul Salon Cerchez al Muzeului Național Cotroceni. Va fi acompaniată de pianistul Gabriel Gîțan, unul dintre tinerii și foarte talentații pianiști români specializați în muzică de cameră, într-un program cu tema "Vis de dragoste": lieduri din marea literatură românească și universală, ce vorbesc despre puterea muzicii, a poeziei și a iubirii.

Evenimentul are loc de la ora 18.00; biletele sunt disponibile în rețeaua www.eventim.ro până în data de 10 aprilie 2024. Accesul va fi permis în intervalul orar 16.45-17.45, pe baza cărții de identitate, conform regulilor de acces ale Muzeului Național Cotroceni.

International Classical Music Awards (ICMA) sunt printre cele mai cunoscute și apreciate premii ale industriei discografice internaționale. Juriul este alcătuit din critici muzicali profesioniști, de la cele mai importante reviste, reviste online și posturi de radio: Andante (Turcia), Crescendo (Belgia), Das Orchester (Germania), Deutsche Welle (Germania), IMZ (Austria), MDR-Klassik (Germania), Musica (Italia), Musik & Theater (Elveția), Opera (Marea Britanie), Papageno (Ungaria), Pizzicato (Luxembourg), Polskie Radio Chopin (Polonia), Radio 100,7 (Luxembourg), Radio Romania Muzical (Romania), Resmusica.com (Franța), Scherzo (Spania), Rondo Classic (Finlanda), Unison (Croatia). Reprezentând Radio România Muzical, din juriul ICMA face parte Cristina Comandașu, muzicolog cu o importantă activitate în domeniul actualității discografice, manager Radio România Muzical.


Foto: Facebook / Aida PascuRedacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

28.03.2024 07:35
Georgeta
Felicitări!!! Este o mare bucurie sa afli asa vesti! Mult succes in continuare!!!