Național Social Cultură Life Ultima oră
Meșterul popular Constantin Nițu, distins cu titlul Tezaur Uman Viu, a trecut la cele veșnice
Meșterul popular Constantin Nițu, distins cu titlul Tezaur Uman Viu, a trecut la cele veșnice
25/03/2024 ⋅ 0 comentarii

Meșterul popular Constantin Nițu, distins cu titlul Tezaur Uman Viu, unul dintre meșterii reprezentantivi ai Olteniei, a trecut la cele veșnice la vârsta de 79 de ani. 

Vestea trecerii la cele veșnice a creatorului popular a dat-o consilierul cultural din cadrul Centrului Județean de Cultură și Arte Olt Valeru Ciurea.

„Încă unul dintre Tezaurele Oltului a trecut în lumea veșniciei. Este vorba despre Constantin Nițu, de la Cornățelu, comuna Poboru, unul dintre creatorii populari ai Oltului care a lăsat brazde adânci în noi, cei care l-am cunoscut, dar și în memoria celor care au aflat, într-un fel sau altul, despre meșterul popular recunoscut la nivelul tuturor instituțiilor muzeale din România dar și un colecționar pasionat și cultivat.

Colecția sa etnografică a fost recunoscută la un moment dat de către Reţeaua Colecţiilor şi Muzeelor Etnografice Săteşti Particulare din România ca fiind cea de-a șaptea colecție etnografică din România, ca importanță și valoare etnografică. Această colecție, care ar fi trebuit să se transforme într-un muzeu pe care posesorul ei și l-a visat s-a împrăștiat în cele patru zări, așa cum și viața lui Constantin Nițu a trecut în acele bucăți din sufletul său, obiectele din muzeul care nu a fost să i se împlinească.

Pentru activitatea și viața sa dedicată artelor tradiționale, Constantin Nițu a primit, de-a lungul vieții mai multe recompense printre care la loc de cinste au stat Ordinul și Medalia „Serviciu Credincios” din partea Președinției României (primit în 6 mai 2003) și titlul de Tezaur Uman Viu UNESCO din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial (primit în 1 martie 2019).

Dumnezeu să-l ierte și să îl aibă în paza sa!”, a scris Valeru Ciurea, pe pagina de Facebook.

Constantin Nițu s-a născut la 5 mai 1944, în comuna olteană Poboru. 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.