Național Social Life Comunicate de Presă Ultima oră
Festivalul Bujorului la Castel, organizat în premieră în cinstea bujorului de stepă de la Zau de Câmpie
Festivalul Bujorului la Castel, organizat în premieră în cinstea bujorului de stepă de la Zau de Câmpie
23/03/2024 ⋅ 0 comentarii

Asociaţia Visit Mureş Egyesület va organiza, în perioada 23-29 aprilie, în premieră, Festivalul Bujorului la Castel pe domeniul Castelului Ugron din Zau de Câmpie, în perioada de înflorire a bujorului de stepă din unica rezervaţie de acest gen din Europa.

Consiliul Judeţean Mureş a aprobat, vineri, darea în folosinţă gratuită a terenului aferent Castelului Ugron, arătând că Festivalul Bujorului la Castel urmăreşte promovarea patrimoniului cultural material şi imaterial din zona de Câmpie a judeţului Mureş şi cele mai importante repere culturale şi gastronomice din arealul comunei Zau de Câmpie.

Potrivit hotărârii adoptate, vineri, de Consiliul Judeţean Mureş, Asociaţia Visit Mureş Egyesület va suporta din bugetul propriu cheltuielile de racordare la reţeaua electrică, contravaloarea consumului de energie electrică şi întreţinerea imobilului şi va răspunde de siguranţa şi securitatea participanţilor la eveniment.

Custodele Rezervaţiei de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie, Ciprian Cenan, a postat recent pe Facebook fotografii cu primii muguri de bujori.

Rezervaţia de Bujori de Stepă (Paeonia tenuifolia) de la Zau de Câmpie, unică din Europa şi cel mai înalt loc din lume în care această floare s-a adaptat, este situată la 5 kilometri de centrul comunei, într-un cadru natural neatins de modernizare, în mijlocul naturii.

Bujorii de stepă de la Zau de Câmpie înfloresc în perioada aprilie-mai, uneori până în iunie, în funcţie de temperatură, rămân înfloriţi doar şapte zile, au o înălţime între 10 până la 30 de centimetri şi au florile de culoarea roşu aprins, fapt ce le conferă un farmec unic.

În ultimii ani, Rezervaţia de Bujori de Stepă de la Zau de Câmpie este vizitată de mii de turişti în perioada de înflorire a florilor. 


Foto: Daniella Urs

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.