Național Social Sănătate Life Ultima oră
Astăzi este Ziua mondială a Sindromului Down
Astăzi este Ziua mondială a Sindromului Down
21/03/2024 ⋅ 0 comentarii

În fiecare an, la 21 martie, sunt organizate diferite manifestări dedicate marcării Zilei mondiale a sindromului Down (World Down Syndrome Day / Journée Mondiale de la Trisomie 21), pentru conştientizarea problemelor cu care se confruntă cei care suferă de sindromul Langdon-Down.

Prin tema zilei din 2024 se transmite un apel pentru oamenii din întreaga lume să pună capăt stereotipurilor. Un stereotip este o idee setată pe care oamenii o au despre cum este cineva sau ceva. Stereotipurile pot fi pozitive, negative sau neutre, dar sunt adesea inexacte sau pur şi simplu greşite. Stereotipurile se bazează adesea pe informaţii limitate sau doar pe o experienţă personală. Odată format, un stereotip poate fi dificil de înlăturat.

Pentru persoanele cu sindrom Down şi dizabilităţi intelectuale, stereotipurile îi pot împiedica să fie trataţi similar celorlalţi oameni, fiind subestimaţi, excluşi sau chiar abuzaţi. Stereotipurile şi prejudecăţile faţă de persoane cu sindrom Down reprezintă barierele cel mai greu de depăşit pentru a ajuta la includerea socială a acestor persoane. Drept urmare, este necesară o informare şi o sensibilizare a societăţii pentru acceptarea diferenţelor, potrivit www.worlddownsyndromeday.org.

Toţi oamenii sunt diferiţi. Fiecare persoană cu sindrom Down este diferită. Fiecare persoană cu dizabilităţi intelectuale este diferită. Nu toţi acţionăm la fel sau nu ne plac aceleaşi lucruri. Fiecare avem identitatea noastră individuală, interesele, plăcerile şi antipatiile, precum şi talentele, la fel ca toţi ceilalţi. A avea sindromul Down sau o dizabilitate intelectuală este doar o parte din ceea ce suntem!, se menţionează pe site-ul online dedicat Zilei mondiale a sindromului Down, promovând tema "Să punem capăt stereotipurilor".

Down Syndrome International a creat un site dedicat Zilei mondiale a sindromului Down asemenea unui loc de întâlnire on-line la nivel mondial, unde pot fi împărtăşite idei, experienţe şi cunoştinţe din activităţile celor care lucrează cu persoanele cu sindrom Down, conform www.worlddownsyndromeday.org/. Down Syndrome International arată că membrii săi sunt organizaţii ale persoanelor cu dizabilităţi (OPD), reprezintă şi lucrează cu persoane cu sindrom Down, şi nu doar pentru acestea.

Ziua mondială a sindromului Down este marcată şi în ţara noastră, în mai multe oraşe prin diverse manifestări organizate. Între acestea se înscrie şi ''Gala Down'' din Bucureşti (Palatului Parlamentului), organizată de Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse, împreună cu Federaţia Sindrom Down din România, sub patronajul Senatului României, un eveniment special dedicat copiilor şi adolescenţilor cu sindrom Down în care vor fi aduse în prim-plan succesul şi progresele acestor copii minunaţi, şi vor fi sărbătorite şi recunoscute contribuţiile extraordinare ale acestor copii şi ale organizaţiilor dedicate sprijinirii lor, potrivit https://mfamilie.gov.ro/.

În 2006, Organizaţia Internaţională a Persoanelor cu Sindromul Down ("Down Syndrome International" - DSI) a decis marcarea oficială a zilei dedicate Sindromului Langdon - Down ("World Down Syndrome Day" / "Journée Mondiale de la Trisomie 21") la data de 21 martie.

La 19 decembrie 2011, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a declarat ziua de 21 martie drept Zi mondială a sindromul Down şi a invitat toate statele membre, organizaţiile Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale, precum şi societatea civilă, inclusiv organizaţiile non-guvernamentale şi din sectorul privat, să marcheze această zi într-un mod adecvat, în scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la această afecţiune, potrivit site-ului worlddownsyndromeday.org. La prima ediţie dedicată marcării acestei zile în anul 2012, ONU a organizat conferinţa cu tema "Construindu-ne viitorul", la sediul Naţiunilor Unite din New York. Agenda 2030 a ONU pentru dezvoltare durabilă arată că "nimeni nu va fi lăsat în urmă". Campania este dedicată informării şi conştientizării la nivel public a importanţei pentru persoanele cu sindrom Down astfel încât politicile guvernamentale să includă în programele lor protecţia, incluziunea, egalitatea, respectul acordat la toate nivelurile societăţii, potrivit www.un.org.

"Sindrom" reprezintă o suită de semne şi caracteristici, iar "Down" provine de la numele medicului englez John Langdon Haydon Down, primul care a descris sindromul în 1866, cu aproximativ 100 de ani înainte de descoperirea cromozomului suplimentar 21, responsabil de această afecţiune.

Potrivit Naţiunilor Unite, incidenţa sindromului Down este între 1 din 1.000 până la 1 din 1.100 de nou-născuţi vii la nivel mondial. În fiecare an, între 3.000 şi 5.000 de copii se nasc cu această tulburare cromozomială.

Sursa: Agerpres

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.