România este mai săracă. Veteranul de război Mihai Adăscăliței, fost instructor planorist în Arad, a trecut la cele veșnice. La începutul acestei luni, veteranul împlinise venerabila vârstă de 102 ani.
„Cu regret anunțăm trecerea la cele veșnice a unui erou de război! Unul dintre puținii veterani de război rămași în viață, domnul Adăscăliței Mihai, s-a stins din viață zilele trecute, la onoranta vârsta de 102 ani.”, au anunțat reprezentanții Departamentului relația cu Parlamentul și calitatea vieții personalului.
Veteranul de război Mihai Adăscăliței s-a născut pe data de 7 martie 1922, în localitatea Butnărești din județul Neamț, într-o familie cu 15 copii, el fiind cel mai mare. Anii petrecuți în școala elementară au zburat lipsiți de prea multe griji, la fel și perioada petrecută la bunici.
A urmat înscrierea la Școala de Meseriași din satul Giulești, unde tânărul Mihai a obținut diploma de maistru tâmplar. Acelorași oaspeți le-a mărturisit venerabilul veteran că la un moment dat a fost silit de împrejurări să se angajeze de foarte tânăr la Uzina de apă București, unde nu a fost fericit. Însă, la sfatul unui coleg, s-a înscris la Școala de Aviație din capitală, parcursă în 3 ani de zile. Perioada de practică a desfășurat-o la Brașov. Planorismul prinsese rădăcini în România pe la începutul anilor 1930, mai ales în zonele montane al Brașovului.
„Fiecare zbor era o satisfacție, am avut o viață foarte frumoasă, ca și cum m-am născut să zbor”, a mai mărturisit veteranul.
În anul 1940, a primit brevetul de pilot de planor, categoria „C”, cu dreptul de a pilota tipurile de planoare corespunzătoare. Activitatea de planorism a fost folosită ca fază primară în pregătirea viitorilor piloți militari.
Începutul războiului l-a găsit ca pilot de vânătoare pe IAR 80. A participat pe Frontul de Est și de Vest, în perioada 1944-1945, luând parte la acțiunile de luptă cu Bateria AA 144 din Regimentul „Apărare contra aviației”, cu sediul în Ghencea, din municipiul București.
După război, bravul veteran a fost instructor planorist în mai multe aerocluburi din țară, începând din Brașov, apoi Timișoara, Arad, Târgu Jiu și București.
Pentru elevii săi a fost un adevărat părinte, iar pentru colegi un frate fără egal, învățându-i să fie curajoși, să se avânte spre albastrul cerului pentru a-l cuceri și a-l supune. În această perioadă a participat la multe concursuri naționale și internaționale, ramura de sport „Aviație”, ca membru al Federației Aeronautice Române, obținând rezultate excepționale. Începând cu anul 1968, domnul Mihai Adăscăliței a fost numit comandant al Detașamentului de zbor fără motor la Federația Aeronautică Română, de unde a ieșit la pensie.
Dumnezeu să ni-l odihnească în pace!
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.