La 35 de ani de la Revoluția Română, Institutul Cultural Român celebrează libertatea în toate formele ei creative, la o nouă ediție a Târgului de Carte de la Londra / London Book Fair, ce are loc între 12-14 martie 2024. Sintetizată prin motto-ul „Vocile libertății/ Voices of Freedom”, participarea României la ediția din acest an a Târgului de Carte de la Londra – unul dintre cele mai mari evenimente dedicate profesioniștilor din domeniul literar – este consacrată tuturor generațiilor de scriitori autohtoni care au creat în deplina libertate a cuvântului.
Oferind un cadru de manifestare pentru scriitorii, traducătorii, editorii și agenții literari din România și omologii lor internaționali, Institutul Cultural Român pune la dispoziția acestora standul 6B10, în zona centrală a târgului, la care vor fi expuse aproximativ 350 de volume de beletristică românească, albume dedicate artiștilor contemporani și patrimoniului cultural românesc, dar și traduceri în limba engleză ale cărților scrise de autori români, susținute de Institutul Cultural Român prin programele de finanțare TPS și Publishing Romania. Selecția de titluri va fi însoțită de materiale informative despre piața de carte din România (cataloage, flyere, broșuri).
Institutul Cultural Român a pregătit un program de evenimente care include lansări de carte, conferințe și spectacole de spoken word, care se vor desfășura pe parcursul a patru zile intense, la standul ICR din cadrul târgului, la sediul ICR Londra, la biblioteca Barbican și la Conway Hall.
Protagoniștii ediției curente sunt scriitorii Mădălina Căuneac, Liliana Corobca, prof. Hannah Dawson, Paula Erizanu, prof. Suzannah Lipscomb, Cosmin Perța, Florentin Popa, Alina Purcaru, Maria Stadnicka, Matei Vișniec, Elena Vlădăreanu. Scriitorul și editorul Marius Chivu, Bogdan Crețu, scriitor și critic literar, împreună cu editorii Eli Bădică, Alex Ciorogar și Susan Curtis, artistul Iulian Morar, traducătoarea Gabi Reigh și managerul cultural Milena Deleva completează lista participanților.
„Îmi exprim speranța, convingerea că prezența României, departe de a fi formală, va fi remarcată atât calitativ, cât și cantitativ. Pentru că, mai ales în zona literaturii, se constată o sincronizare fără precedent a mediului literar românesc cu literatura occidentală contemporană, tematic și valoric”, a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.
Participarea românească la Târgul de Carte de la Londra este organizată de Centrul Național al Cărții și de Institutul Cultural Român de la Londra, cu sprijinul Ambasadei României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Ministerului Culturii, Asociației Editorilor din România, Conway Hall și Barbican Centre.
Programul complet, AICI.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.