Academia Română, alături de Curtea de Conturi a României, organizează luni, 4 martie 2024, dezbaterea „Cât de pregătită este România la un nou cutremur?“.
Manifestarea va avea loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu“ al Bibliotecii Academiei, începând cu ora 11, și va reuni reprezentanți ai instituțiilor statului, ai administrației bucureștene, specialiști și experți în domeniul construcțiilor și urbanismului.
Dezbaterea, inițiată de prof.ing. Nicolae Noica, membru de onoare al Academiei Române, își propune analizarea situației concrete în care se află fondul locativ la nivel național, precum și fondul patrimonial și cel al imobilelor de funcționalitate publică – spitale, școli, judecătorii.
La eveniment au fost invitați să participe membri ai Guvernului și ai Parlamentului, oficialități ale statului, reprezentanți ai administrației bucureștene. Mediul academic de profil va fi reprezentat de prof. univ. Radu Văcăreanu, rectorul Universității Tehnice de Construcții București, și de prof. dr. ing. Ioan Paul, de la aceeași universitate, alături de specialiști care activează în domeniul construcțiilor: Cristian Erbașu și Adriana Iftime, președinte, respectiv director general la Federația Patronatelor Societăților din Construcții, și Laurențiu Blaga, director la Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară.
Vorbitorii vor avea în vedere o abordare pragmatică a problemei, bazată pe date și cifre, care să releve situația expertizărilor realizate până acum, în diverse etape, normele seismice luate în considerare, parametrii normativi de construcție, situația clădirilor consolidate până în acest moment, precum și posibilele resurse de bani, care să poată susține noi proiecte de consolidare.
Scopul dezbaterii este de a readuce în atenție necesitatea accelerării unor măsuri pentru rezolvarea unei probleme de siguranță națională – protecția seismică –, ținând cont de opinia specialiștilor potrivit cărora gradul de asigurare a construcțiilor la seisme depinde de gradul de risc pe care societatea și-l poate asuma, în funcție de condițiile economice, de costuri și de nivelul de cunoștințe în domeniu.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.