Național Social Cultură Ultima oră
Zilele Memorialului Gherla, eveniment dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste, la a VII-a ediție
Zilele Memorialului Gherla, eveniment dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste, la a VII-a ediție
04/03/2024 ⋅ 0 comentarii

”Zilele Memorialului Gherla”, eveniment dedicat mărturisitorilor din temnițele comuniste, a ajuns la cea de-a VII-a ediție și se va desfășura în perioada 6-9 martie.

„Lansarea albumului grafic și a expoziției omonime a Aidei Șușter-Boțan, „Chipuri ale sfințeniei”, dimpreună cu o conferință-eveniment cu Klaus Kenneth, autorul ortodox al volumului „2 milioane de kilometri în căutarea Adevărului”: iată evenimentele care anticipează programul liturgic al hramului mănăstirii noastre și Sfânta Liturghie arhierească în cinstea celor 40 de Mucenici din Iezerul Sevastiei. Și, după rânduiala noastră, pomenirea celor care au suferit prigoana temnițelor comuniste.

Să zăbovim rogu-vă o clipă asupra unui lucru pe care nu l-aș lăsa nespus. Am ajuns la ediția a șaptea a Zilelor Memorialului Gherla. Șapte ani. Șapte ani cu fel și fel de încercări. Cu pașii săltați ai începutului, cu miraculoasa împreună-petrecere de prin pustiul pandemiei, cu buna așezare a unei lucrări obștești în care, cu mic cu mare, am cunoscut încredințarea că viața noastră este încercată dar binecuvântată. Cu plecarea dintre noi a unor oameni scumpi nouă, dar și cu însoțiri în chipul nunții sau nașteri de prunci care ne-au înseninat nădejdea de azi. Lucrarea noastră, iată, a împlinit cei șapte ani „de acasă”, cei care, zice-se, arată chipul desăvârșit al viitorului. Cu toții putem mărturisi că întru pomenirea sfinților din temnițele comuniste, Memorialul Gherla a crescut frumos, ca un bulgăre de memorie vie. Șapte ani ca o cântare psaltică. Șapte ani ca o priceasnă. Ca un colind. Pentru toate, vă mulțumesc și vă aștept alături de noi și anul acesta”, au transmis reprezentanții Memorialului Gherla, într-o postare pe pagina de socializare. 

Programul „Zilelor Memorialului Gherla”

Miercuri, 6 Martie, ora 18.00

Aida Șușter-Boțan, Expoziție de grafică și lansarea albumului „Chipuri ale sfințeniei”

Locație: Memorialul Gherla (strada Cărămizii, nr. 2 A, Gherla)

Prezintă: pr. Ioan Pintea, Director al Bibliotecii Județene Bistrița-Năsăud

Vineri, 8 Martie, ora 18.00

Klaus Kenneth- Conferință „În căutarea Adevărului”

Locație: Memorialul Gherla

Sâmbătă, 9 Martie

Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia Armeniei,

Ziua Foștilor Deținuți Politici Anticomuniști din România

Moșii de iarnă

Mănăstirea Sfinții 40 de Mucenici – Memorialul Gherla

Ora 9.30 – Sfânta Liturghie Arhierească în sobor de preoți condus de IPS Părinte Mitropolit Andrei al Clujului

Ora 12.00 – Parastas de pomenire a deținuților politici

Gardă de onoare – Jandarmeria Mobilă Cluj-Napoca

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.