Național Cultură Ultima oră
IN MEMORIAM Alex Ștefănescu. Începând de astăzi, TVR Cultural difuzează emisiunea „Istoria literaturii române contemporane, cu Alex Ștefănescu”
IN MEMORIAM Alex Ștefănescu. Începând de astăzi, TVR Cultural difuzează emisiunea „Istoria literaturii române contemporane, cu Alex Ștefănescu”
04/03/2024 ⋅ 0 comentarii

TVR Cultural difuzează, în memoria criticului literar Alex Ștefănescu, emisiunea „Istoria literaturii române contemporane, cu Alex Ștefănescu”, începând de luni, 4 martie, de la ora 21.50, cu reluare a doua zi, de la ora 11.50.

Emisiunea lui Alex Ștefănescu despre scriitorii români contemporani a fost difuzată la TVR Cultural între anii 2007 și 2009 și este formată din 62 de ediții.

Regia emisiunii care va fi transmisă din 4 martie, semnată de Andrei Măgălie, este una inedită: s-au folosit panouri de sticlă în care se proiectează imagini din arhiva TVR cu scriitorii despre care povestește Alex Ștefănescu.

Realizator: Andrei Măgălie. Producător: Lucia Constantinescu.

Emisiunea este difuzată la TVR Cultural de luni până duminică, de la ora 21.50 (luni-vineri, cu reluare 11.50 a doua zi) și 18.50, pentru zilele de sâmbătă și duminică.

În anul 2008, emisiunea „Istoria literaturii române contemporane, cu Alex Ștefănescu” a primit Premiul APTR pentru emisiuni culturale.

Temele primelor cinci episoade din „Istoria literaturii române contemporane”:

Luni, 4 martie: Mihai Beniuc

Marți, 5 martie: Petre Stoica

Miercuri, 6 martie: Matei Vișniec

Joi, 7 martie: Scriitori arestați

Vineri, 8 martie: Radu Tudoran

Alex Ștefănescu s-a stins din viață duminică, 25 februarie, la 76 de ani. Este autorul a mii de articole de critică literară. A scris, de asemenea, dramaturgie şi scenarii pentru televiziune, precum scenariul pentru serialul de televiziune „Căsătorie imposibilă”, difuzat de Televiziunea Română în anii 2000.

Cea mai recentă lucrare publicată de Alex Ștefănescu este din 2022: „Despre impuritatea literaturii”.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.