Din Arad Utile Din Bucătăria Lui Eliss Ultima oră
Din Bucătăria Lui Eliss: Mâncare de mazăre cu gnochetti
Din Bucătăria Lui Eliss: Mâncare de mazăre cu gnochetti
21/03/2020 ⋅ 0 comentarii

Bună dimineața, dragi cititori! Astăzi vreau să vă vorbesc puțin despre mâncare, la modul responsabil. 

Mâncarea înseamnă bucurie. Dacă ar putea vorbi, ne-ar spune că nu-și dorește să ne vadă agitați. Ne-ar spune că nu dorește să ne atace sănătatea, nici să ne vadă prea plini de ea, nici să o aruncăm. E o perioadă în care, pe rafturile magazinelor, mai sunt doar urme de produse. Din dorința de a se pune fiecare la „adăpost” cu alimentele, uităm că ne trebuie, de fapt, foarte puține ingrediente și în cantități mici, pentru a nu face risipă. Mâncarea nu vrea să se vadă risipită, nu acesta este scopul ei. În vremurile acestea, îmi doresc să vă fac să observați... să vă observați! Luați un pix și o foaie, faceți revizia la ceea ce aveți în cămară și scrieți-vă un meniu pe întreaga săptămână! Sunt atâtea bloguri și videouri care vă învață ce și cum să gătiți, chiar și din 2-3 ingrediente. Un cântar de bucătărie face minuni, la propriu: puteți monitoriza cantitățile adăugate de ingrediente, puteți măsura cât înseamnă o porție de mâncare pentru voi, ca și gramaj, evitând astfel situația de a găti mai mult decât vă este necesar și de a arunca ceea ce e în plus. În bucătărie, „nimic nu se aruncă”! Sunt sigură că ați auzit foarte des această formulă. Mâncarea înseamnă responsabilitate. Responsabilitate față de corpul vostru, față de stomacul vostru, față de cei din jur pentru care gătiți. Mâncarea înseamnă informare, știință și bucurie! Fără teamă de eșec, ascultați-vă papilele gustative! Adaptați-vă și lăsați-vă creativitatea să își facă treaba, pentru că vă e cel mai bun prieten în bucătărie! 

Rețeta de astăzi reflectă tot ceea ce am menționat anterior. Din ingredientele enumerate și din gramaje, veți vedea de câte avem nevoie pentru a face o oală de mâncare din care pot mânca două persoane, de două ori, mai ales că într-o singură zi, avem minim două mese, deci rămâne loc și pentru altceva.

Ingrediente:

-o ceapă roșie

-4 căței de usturoi

-un morcov

-o rădăcină pătrunjel

-70 ml suc de roșii

-250 g mazăre (eu am folosit mazăre la borcan, puteți folosi și mazăre congelată)

-100 g gnochetti (sau oricare alt fel de paste care vă sunt pe plac, ca de exemplu fusilli, cuscus, taște, etc.)

-o legătură de mărar

 Mod de preparare:

Eu am optat pentru varianta fără călit ceapa și usturoiul, e o metodă mai sănătoasă.

Am tocat legumele, după cum vedeți în poză. Într-o oală am adăugat toate ingredientele cu excepția mărarului și a mazărei care, fiind deja fiartă, am adăugat-o la final. Am completat cu apă, am lăsat să fiarbă totul pentru aproximativ 25 de minute iar la final am adăugat mazărea, am condimentat cu sare, piper și puțin ghimbir pudră care e opțional, mie îmi place aroma ușor picantă pe care o oferă preparatelor, am adăugat mărarul tocat și asta a fost tot. Dacă folosiți mazăre congelată, o adăugați tot spre final, dat fiind că timpul de fierbere variază între 5 și 10 minute. 

Simplu, nu? Cam atât de ușor e să gătești și bine, și gustos, și responsabil. Abundența nu ajută cu nimic. Comunicați cu cei dragi în privința meniului (și nu numai!) fiindcă asta vă va ajuta în dilema „oare ce să le gătesc azi, mâine sau poimâine?” O să vedeți, dacă vă apucați să studiați puțin mai serios gastronomia, că mâncarea e o filosofie menită să aducă pace, nu război. Vă doresc sănătate tuturor, din plin, zile însorite și preparate care să fure zâmbete, în cantități potrivite! 

Pe sâmbăta viitoare, cu o nouă rețetă gen „3, 2, 1, start!”.

 

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.