Național Ultima oră
Izoletă 100% românească, realizată în timp record de cercetătorii militari
Izoletă 100% românească, realizată în timp record de cercetătorii militari
20/03/2020 ⋅ 7 comentarii

Ministerul Apărării Naționale anunță omologarea unei izolete de concepție românească, aceasta fiind proiectată de Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie.

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM “.

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

21.03.2020 16:04
Silviu Ghetie
Bravo! Asteptam acum si ceva mai serios , un vacin de exemplu :)
21.03.2020 14:19
Elena P
Sa ne ajute Cerul sa redevenim poporul brav care nu avea nevoie de absolut nimic dinafara granitelor pentru a supravietui, Totul se producea aici, de la ac pana la avioane si armament, cel mai bun otel din lume era din otelariile noastre...Dumnezeule, acum cersim niste masti de 0,50 de bani si asteptam acordul licuricilor sa traim!!! Romanii sunt oameni destepti, frumosi, umani, puternici!
Trebuie sa ne recastigam solidaritatea si intelepciunea de a trimite in fruntea tarii Barbati de Stat adevarati (a se citi femei si barbati ), nu mormoloci si hoti. Parintii si bunicii nostri si-au dat viata fara a sta pe ganduri pentru ca noi sa traim intr-un stat suveran si independent. Unde este suveranitatea si independenta? Daca vrei sa fie cineva cersetor si dependent de tine, stoarce-l de resursele de supravietuire. Dar fara ajutor din interior, nimeni, niciodata nu ar fi reusit. Daca romanii aceia care ne-au vandut ar fi fost bravi urmasi ai bravilor nostri parinti si bunici. Sa ne traiasca toti cei care din pozitiile lor pot arata ce popor brav am putea redeveni!
21.03.2020 11:23
Cristea Costel
Globalizarea aiurea, hotia si incompetenta ne-au secatuit. Am pierdut industrii, competente, minti luminate. Ma indoiesc sa se aprobe fabricarea izoletelor la noi. Se vor pierde contracte grase din exterior. Va ..." trebui sa moara oameni" ( va mai amintiti porcaria!!??), ca sa se schimbe ceva. Si daca nu se va schimba nimic, chiar daca?
21.03.2020 09:26
Cris
Buna dimineata Romania...in sfirsit incepem sa ne trezim .
21.03.2020 05:20
Alin D.
E momentul ca Romania sa redevina ce a fost odata! Avem minti luminate si oameni deosebit de capabili. Dati drumul la productie. Asteptam vaccinurile! Cercetatorii romani vor fi primii care vor descoperi vaccinul impotriva acestui virus! Asa este scris! Asa se va intampla!
20.03.2020 20:35
Cioaca Liviu
Felicitări, cel puțin pentru mine a fost o așteptare care iată s-a concretizat!
Este timpul sa demonstram ca in țara noastră sunt foarte mulți oameni inteligenți.
Tot respectul pentru armata noastră, precum și pentru societate care îl produce!
Sa înțeleg ca văd un Orizont fericit și din partea Institutului Cantacuzino pentru România?
20.03.2020 18:49
Ioan
Sigur ca se poate si asa trebuie să fie: sa ne producem în țară tot ce tine de securitatea națională. Ce mare minune sa producem măști, nu sa le cerșit, pe bani, de la nemti, sârbi, turci etc!?!