Național Din Arad Religie Ultima oră
Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului, ctitorul Catedralei din Timișoara, pomenit la 55 de ani de la trecerea la cele veșnice
Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului, ctitorul Catedralei din Timișoara, pomenit la 55 de ani de la trecerea la cele veșnice
22/02/2024 ⋅ 0 comentarii

Mitropolitul Vasile Lăzărescu al Banatului, ctitorul Catedralei din Timișoara, a fost pomenit miercuri, 21 februarie, la împlinirea a 130 de la naștere și 55 de ani de la trecerea la cele veșnice. 

Slujba de pomenire a fostului Mitropolit al Banatului a avut loc în cripta ierarhilor de sub altarul catedralei, fiind săvârșită de către actualul Mitropolit bănățean, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, împreună cu un sobor de preoți și în prezența unor membri ai familiei fostului chiriarh, profesori și elevi seminariști de la Liceul Ortodox „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul”, studenți teologi și credincioși timișoreni.

După slujba Parastasului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a rostit un cuvânt de suflet despre mitropolitul Vasile, ierarh vrednic al Bisericii Ortodoxe Române, ctitor al Catedralei mitropolitane și al altor așezăminte bisericești din Episcopia Caransebeșului și din Arhiepiscopia Timișoarei și a Caransebeșului, eparhii pe care le-a  arhipăstorit  între anii 1933-1961, subliniind că „prin viața și opera sa, eruditul ierarh bănățean, Vasile Lazarescu, a scris o pagină frumoasă în istoria Bisericii bănățene și a fost un adevărat mărturisitor al credinței noastre dreptmăritoare în vremurile grele ale regimului comunist-ateu”. 

Mitropolitul Vasile Lăzărescu

Mitropolitul Vasile Lazarescu s-a născut la 1 ianuarie 1894 în localitatea Corneşti, Timiş.

A urmat cursurile Liceului de Stat din Timişoara, apoi pe cele ale Facultăţii de Teologie din Cernăuţi. A obţinut doctoratul în teologie în anul 1919. În paralel a urmat studii de pedagogie şi filosofie la Universităţile din Budapesta, Viena şi Cernăuţi.

A fost profesor la Institutul Teologic din Sibiu (1920-1924) şi la Academia Teologică din Oradea (1924-1933).

A intrat în monahism în anul 1928 la Mănăstirea Hodoș-Bodrog din Arad.

În data de 21 octombrie 1933 a fost ales episcop al Caransebeşului; hirotonit în 31 decembrie 1933 şi înscăunat la 15 aprilie 1934.

După înfiinţarea Episcopia Timişoarei, în data de 12 iunie 1940 este ales episcop al noii eparhii, fiind înscăunat la 25 martie 1941, în actuala biserică a Parohiei Timişoara Iosefin.

Prin ridicarea eparhiei în rang, în anul 1947 devine Arhiepiscop al Timişoarei, apoi mitropolit al Banatului, fiind instalat la 26 octombrie 1947, în Catedrala mitropolitană.

Pensionat forţat de autorităţile comuniste în anul 1961, mitropolitul şi-a trăit ultimii ani de viaţă la Mănăstirea Cernica, ca simplu monah.

În ultimii ani de viaţă şi-a manifestat dorinţa de a fi înmormântat în catedrala din Timişoara, al cărei ctitor principal a fost.

Din pricina refuzului autorităţilor de atunci de a-i împlini dorinţa, a fost înmormântat în cripta familială din localitatea natală Corneşti.

În anul 1993, Mitropolitul Nicolae Corneanu al Banatului a decis să împlinească dorinţa primului mitropolit al restauratei Mitropolii a Banatului, aducându-i sicriul cu osemintele la catedrală, pentru a fi înmormântat în „prima nişă de sus din dreapta, cum ieşi din cripta de sub altarul catedralei“, aşa după cum menţionează testamentul marelui mitropolit bănăţean.


Foto central colaj: Mitropolia Banatului

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.