România a devenit focarul de rujeolă al Europei. Dar tot mai multe țări se vor confrunta cu astfel de epidemii, atrage atenţia Organizaţia Mondială a Sănătății. La noi în ţară peste 600 de cazuri au fost înregistrate numai într-o săptămână, în condiţiile în care părinții sunt reticenți și nu își vaccinează copiii, potrivit tvrinfo.ro.
România e ca o pată roșie pe harta Europei, când privim harta cu ratele de incidență a cazurilor de rujeolă din ultimul an. Dar numărul de cazuri a crescut şi în alte ţări. De aici şi avertismentul specialiştilor.
Doina Azoicăi, profesor de epidemiologie, UMF Iași: Situaţia reemergenţei rujeolei este explicată prin faptul că există goluri imunitare în populaţie. Cauza cea mai importantă este refuzul părinților de vaccinare a copiilor. 95 % din populația infantilă trebuie să fie vaccinată, ca să se producă întreruperea circulației virusului și implicit generării de cazuri noi de îmbolnăvire.
De la o săptămână la alta numărul de cazuri de rujeolă crește, în România, cu aproximativ 600. Cele mai multe sunt în continuare în Brașov și Mureș, iar cei mai mulți infectați sunt copiii cu vârste între 1-4 ani.
Emilia Coștiug, preşedinte, Asociaţia Medicilor de Familie Cluj: Eu vă spun ca profesionist în domeniu, vaccinez peste 50 de copii în fiecare lună, nu am avut reacții notabile.
Miturile privind vaccinarea anti rujeolă au fost demontate cu argumente ştiintifice pe rând. Spre exemplu, vaccinul nu conţine substanţe chimice în doze crescute, care pot da reacţii adverse grave.
Declararea epidemiei a însemnat, la noi în ţară, vaccinare cu doza 0 adiminstrată bebelușilor între 9 și 11 luni.
Emilia Coștiug, preşedinte, Asociaţia Medicilor de Familie Cluj: Ei sunt cei mai fragili, ei pot să facă complicații majore, atât pulmonare, cât și neurologice. Meningita și encefalita rujeoloasă sunt recunoscute și de ele ne temem cel mai mult.
De la începutul lunii decembrie, în România au fost vaccinaţi în total peste 70 de mii de copii cu ROR, iar aproape 12 mii dintre ei erau între 9 și 12 luni.
Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.