Național Cultură Comunicate de Presă Ultima oră
Expoziția „Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României”, la Muzeul Național de Istorie până la 1 aprilie
Expoziția „Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României”, la Muzeul Național de Istorie până la 1 aprilie
19/02/2024 ⋅ 0 comentarii

Expoziția „Portretul Regelui. Carol I în Colecția Filatelică a României” va fi accesibilă publicului la sediul Muzeului Național de Istorie al României, din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, până la data de 1 aprilie 2024, de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00.

Conceptul expozițional se plasează în jurul procesului laborios și al eforturilor de realizare a mărcilor poștale, având ca figură centrală regele – simbol al statului. Dincolo de valoarea intrinsecă a obiectelor filatelice, putem reconstitui multiplele fațete care alcătuiesc portretul complex al regelui. Prin intermediul matrițelor, fragmente din istoria realizării timbrelor, din a doua jumătate a secolului al XIX-lea până la început de secol XX, observăm o cunoaștere amănunțită a tehnicilor de tipărire. Asistăm, astfel, la o evoluție stilistică și estetică, de la litografii la gravurile emisiunilor comandate la Paris până la momentul în care spațiul românesc se integrează în universul instituțiilor poștale ce transpuneau pe hârtie creațiile artiștilor. 

Printre obiectele de natură filatelică pe care vizitatorii le vor putea admira în această expoziție, se numără piatra litografică a emisiunii „Carol cu favoriți” din 1872, matrițe și timbre poștale realizate în perioada domniei lui Carol I („Paris”, „București”, „Perle”, „Vulturi”, „Spic de Grâu”, „Cifra în patru colțuri”, „40 de ani de domnie”, „25 de ani de la proclamarea regatului”, „Gravate”), scrisori și documente poștale și machete.

Expoziția oferă experiența unei cronologii vizuale ce surprinde momente importante din viața regelui Carol I, prin intermediul machetelor realizate de artiștii perioadei interbelice, precum Ary Murnu sau Dimitrie Știubei. Aceste creații au stat la baza unor emisiuni filatelice, cum sunt „Centenarul nașterii Regelui Carol I”, „Trei Regi” sau „Fundația Regele Carol I”. 

Proiectul expozițional își propune să depășească tiparul convențional al istoriei evenimențiale, atrăgând atenția asupra contextului care a dus la crearea timbrelor poștale, de la colile fascinante ale secolului al XIX-lea, până la lumea colorată a prezentului.

Echipa curatorială: Cristina-Elena Antonie, Cristina Barbu, Valentin-Ionuț Drăgoiescu, Alina-Mariana Galu, Celina Gâchet, Beatrice-Mihaela Negoiță, Márk Róbert Perpits, Sorian Uyy, Alexandru-Cristian Voicu.


Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.