Național Din Arad Cultură Religie Ultima oră
Filmul ”Brâncoveanu. Ecce Homo”, regizat de Dan Piţa, după un scenariu la care a contribuit şi Mitropolitul Ioan, lansat la Timişoara
Filmul ”Brâncoveanu. Ecce Homo”, regizat de Dan Piţa, după un scenariu la care a contribuit şi Mitropolitul Ioan, lansat la Timişoara
19/02/2024 ⋅ 0 comentarii

Filmul "Brâncoveanu. Ecce Homo", regizat de Dan Piţa, după un scenariu la care şi-a adus contribuţia şi Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a fost lansat, duminică, la Timişoara.

La proiecţia de la cinematograful Timiş, au participat regizorul peliculei, Dan Piţa, şi actorul Constantin Puşcaşu, care interpretează rolul domnitorului român, evenimentul fiind organizat în colaborare cu Mitropolia Banatului.

Mitropolitul Ioan al Banatului a explicat, potrivit Agerpres, înainte de proiecţia peliculei, că şi-a adus contribuţia la scenariu, fiind legat sufleteşte de Brâncoveni încă din timpul în care era la Ierusalim pentru studiile doctorale.

„Cu un pic de smerenie şi un pic de mândrie, aş putea spune că mi-am adus o mică contribuţie şi la scenariul acestui film. Cel care a realizat coloana sonoră a filmului (Ilie Stepan) este tot de aici, din Banat. Aş putea spune că a fost contribuţia Banatului la acest film şi am făcut această invitaţie de a fi lansat filmul şi la Timişoara. (...)În timpul vieţii lui, Brâncoveanu nu a putut ajunge niciodată la Ierusalim pentru că l-ar fi prins turcii şi i-ar fi ocupat imediat tronul. M-a învrednicit Dumnezeu că l-am adus pe Brâncoveanu în icoană la Ierusalim în urmă cu 30 de ani. Acum, Dumnezeu a dat această răsplătire de a aduce filmul şi la Timişoara. M-am întâlnit de multe ori, nopţi întregi, la Bucureşti, cu regizorul, cu scenaristul. Mi-au trimis scenariul, iar contribuţia mea a fost la partea aceasta de grai, de limbă veche şi de alte chestiuni legate de credinţă, pentru a promova credinţa propovăduită de Brâncoveanu”, a spus ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.


Actorul Constantin Puşcaşu a mărturisit, potrivit aceleiași surse, că cel mai dificil moment din film a fost cel în care a trebuit să redea zbuciumul dintre iubirea faţă de copiii care urmau să fie jertfiţi şi credinţa creştină pentru care i-a dat jertfă.

„Pentru acest rol am fost ales de Dan Piţa, care m-a văzut în alte filme şi, urmare a unor multe ore de casting, şi-a îndreptat atenţia către mine şi a hotărât ca eu să interpretez acest rol. Sunt foarte onorat să fiu o frântură din mărturisirea de credinţă a lui Dan Piţa. Cel mai greu în acest film mi-a fost să redau zbuciumul lăuntric al lui Brâncoveanu când a trebuit să ia acea hotărâre de jertfire, nu doar a persoanei sale, ci a întregii sale familii. Acea dimensiune pe care el a realizat-o, jertfa de sine nu este o simplă jertfă, ci este o identitate a poporului român, culturală şi religioasă, pe care el a reuşit să le menţină prin jertfa sa. De aceea noi suntem astăzi creştini ortodocşi”, a afirmat Constantin Puşcaşu.


Foto: Facebook / ITO 2023 Timișoara

Redacția Glasul Cetății își rezervă dreptul de a selecta și modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.